Svet 13.12.2010 5:30

V stanovanju italijanskega pisatelja Alberta Moravie urejen muzej

Rim, 13. decembra - Stanovanje v Rimu, v katerem je italijanski pisatelj Alberto Moravia (1907-1990) živel od leta 1963 do smrti, so preuredili v muzej ter ga pred kratkim odprli za javnost. Stanovanje je v najvišjem nadstropju hiše na Lungotevere della Vittoria, v predelu med reko Tibero in Vatikanom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V stanovanju je ohranjena pisateljeva osebna knjižnica, v kateri je najti italijanske klasike in njegovo obsežno zbirko knjig s področij literature, filozofije, politike, umetnosti, filma in psihoanalize. V knjižnici je tudi več kot 15.000 pisateljevih pisem in rokopisov ter drugih predmetov, med njimi največ mask, ki jih je Moravia zbral na svojih potovanjih po Afriki, Aziji in Južni Ameriki.

Tudi miza, za katero je Moravia pisal, je še vedno tam, prav tako njegov pisalni stroj, Olivetti 82. Stanovanje krasijo številne slike, ki so jih pisatelju poklonili njegovi prijatelji umetniki, kot sta bila italijanski postmodernist Mario Schifano in ekspresionist Renato Guttuso. Moravia se je z njima srečeval v Rimu, v mestu, kjer se je rodil in kjer je preživel večino svojega življenja.

Skrbnici pisateljeve dediščine, pisateljica in nekdanja partnerica Moravie Dacia Maraini in njegova druga žena Carmen Llera, ki sta stanovanje leta 2009 donirali mestu, sta z mestnimi oblastmi sodelovali pri preurejanju v muzej.

Moravia velja za enega najpomembnejših italijanskih pisateljev 20. stoletja. Bil je predstavnik psihološkega realizma. Opisoval je problematičnost odnosa med moškim in žensko, krizo identitete, duhovno dezorientacijo in propad moralnih vrednot v meščanski in visoki družbi. Med njegova najpomembnejša dela sodijo romani Neprizadeti, Rimljanka, Neposlušnost, Konformiost, Ciociara, Dolgčas in Notranje življenje ter zbirke novel Zakonska ljubezen, Rimske zgodbe in Rimske luči. Pisal je tudi drame, kritike in potopise, je o pisatelju mogoče izvedeti v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.