Slovenija 7.12.2010 13:20

Na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu Šalamun v družbi slovenskih slikark

Berlin, 7. decembra - Na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu so v ponedeljek pripravili literarni večer s pesnikom Tomažem Šalamunom, ki je predstavil zbirko "Lesen:Lieben", ter odprli razstavo slovenskih umetnic Metke Krašovec in Karmen Bajec. Krašovčeva je predstavila serijo akvarelov, Bajčeva pa serijo slik, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Berlinu.

Ljubljana. Pesnik in prevajalec Tomaž Šalamun. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pesnik in prevajalec Tomaž Šalamun.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Tomaž Šalamun, ki velja za enega najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, je berlinskemu občinstvu predstavil pesniško zbirko, ki jo je izdal pri priznani nemški založbi Suhrkamp. Šalamun (1941) je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Njegove knjige - izdal je prek 30 pesniških zbirk - so prevedene v okoli 20 jezikov. Po Šalamunovem nastopu je v sklopu prireditve, ki jo je povezoval slovenski jezikoslovec Boštjan Dvoržak, veleposlanik Mitja Drobnič odprl razstavo slikark Metke Krašovec in Karmen Bajec.

Krašovčeva se je na veleposlaništvu predstavila s serijo akvarelov, ki so nastajali v zadnjih letih. Slikarka veliko pozornosti namenja barvam, s katerimi skuša ujeti trenutke in občutke s svojih potovanj. Serijo razstavljenih akvarelov je tokrat navdihnila mediteranska pokrajina, ki jo je umetnica doživela na potovanju po Italiji.

Bajčeva je razstavila serijo slik, ki jih sestavljajo vertikalni barvni pasovi v stilu geometrične abstrakcije. Umetnica v svojih delih raziskuje časovne pejsaže, ki skušajo ujeti duha časa in prostora, pri čemer se tudi sama opira na barvne odtenke narave v različnih obdobjih na različnih koncih sveta.

Metka Krašovec (1941) je leta 1964 diplomirala iz slikarstva. Pozneje je opravila še slikarsko in grafično specialko. Študijsko se je izpopolnjevala na univerzi v Ohiu v Združenih državah in na Kraljevi umetnostni akademiji v Londonu. Sodelovala je na več kot 200 skupinskih razstavah in imela prek 80 samostojnih razstav doma in v tujini. Je redna profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je med drugim leta 1973 prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 1983 pa Jakopičevo nagrado.

Karmen Bajec (1981) je slikarka mlajše generacije, ki je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala in magistrirala prav pri Krašovčevi Pozneje se je izpopolnjevala še na tallinnski akademiji v Estoniji.