Svet 7.12.2010 15:28

Susan Philipsz dobitnica letošnje Turnerjeve nagrade

London, 7. decembra - Zvočna umetnica Susan Philipsz je letošnja dobitnica prestižne Turnerjeve nagrade za sodobno umetnost. Philipszova je za zmagovalno zvočno instalacijo uporabila lasten glas. Nagrado so podelili v ponedeljek v londonski galeriji Tate Britain, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Umetnica je v instalaciji uporabila svoje posnetke, na katerih je zapela tri verzije škotske ljudske pesmi iz 16. stoletja "Lowlands Away".

Letos je bila prvič v zgodovini podeljevanja nagrade, to podeljujejo od leta 1984, med nominiranimi deli zvočna instalacija. Delo je bilo predstavljeno v sicer prazni galeriji.

"Philipszova, ki jo pritegujejo neizmerne razsežnosti zvoka in človeškega glasu, se ukvarja z idejo petja kot fizične in kiparske izkušnje," so zapisali podeljevalci nagrade.

Letošnji finalisti za Turnerjevo nagrado, ta dobitniku prinese 25.000 funtov oziroma skoraj 30.000 evrov, so bili še slikar Dexter Dalwood, slikarka in kiparka Angela de la Cruz in kolektiv The Otolith Group. Prejeli bodo vsak po 5000 funtov, to je 5.800 evrov.

Za prestižno priznanje lahko konkurirajo umetniki, mlajši od 50 let, ki živijo in delajo v Veliki Britaniji. Med dosedanjimi dobitniki sta denimo Damien Hirst in Tracey Emin.