Slovenija 8.12.2010 11:32

V mariborskem Media Noxu umetniki iz Detroita

Maribor, 8. decembra - V mariborski galeriji Media Nox se bo predstavilo deset umetnikov iz ameriškega Detroita, ki je bil, tako kot Maribor, nekoč razvito industrijsko mesto, v postindustrijski dobi pa še išče svojo identiteto. Pripravljavci razstave Detroit Works, ki jo bodo odprli drevi ob 18. uri, verjamejo v začetek dialoga med mestoma, ki imata veliko skupnega.

Razstavljeni umetniki predstavljajo del umetniške scene enega nekoč najrazvitejših industrijskih mest Amerike, ki pa ima danes polovico manj prebivalcev kot v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

"Danes je prostor in pejsaž mesta glavni medium, inspiracija in neomejen vir idej umetnikom. S filozofijo DIY (naredi sam) mesto ponuja, prav zaradi svojega dekonstruktivnega stanja, veliko več kreativnih možnosti brez podpornih materialnih sredstev, kot bi to bilo mogoče recimo v Londonu," piše v vabilu na razstavo.

Organizatorji verjamejo, da bo razstava samo začetek dialoga med Detroitom in Mariborom, saj imata mesti veliko strukturnih, vizualnih in zgodovinskih podobnosti.

V galeriji Media Nox, ki letos praznuje 20. obletnico obstoja in deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, bodo razstavljali umetniki Lynne Avadenka, Hartmust Austen, Jacklyn Brickman, Susan Goethel Campbell, Todd A. Erickson, Christina Galasso, Scott Hocking, Robert Quentin Hyde, Mary Fortuna in George Rahme. Kustos razstave, ki bo na ogled do 8. januarja, je Miroslav Cukovic.