Svet 8.12.2010 14:33

John Lennon 30 let po smrti še vedno živi

New York, 8. decembra - Na današnji dan leta 1980 je umrl John Lennon, eden od ustanoviteljev skupine The Beatles. Pred njegovim stanovanjem v New Yorku ga je ustrelil njegov oboževalec Mark David Chapman. Toda tudi 30 let po smrti ostaja legenda, čigar glasba in prizadevanja za mir so navdihnila več generacij umetnikov.

Kitajska, Šanghaj. Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona.
Foto: Xinhua/STA

Mark David Chapman je Lennona štirikrat ustrelil v hrbet pred stanovanjskim blokom na aveniji Central Park West, kjer je živel s svojo drugo ženo Yoko Ono in sinom Seanom. Glasbenik je le slaba dva meseca pred tem praznoval svoj 40. rojstni dan.

Chapman, ki je bil mentalno neuravnovešen in star komaj 25 let, je istega večera pred tragičnim dogodkom dobil celo Lennonov avtogram k njegovi zadnji plošči "Double Fantasy". Umor je nazadnje priznal in bil obsojen na najmanj 20 let zaporne kazni, ki jo prestaja v zaporu Attica severno od New Yorka. Doslej je že šestkrat zaprosil za pogojni izpust, a so ga vsakič zavrnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toda Lennonova zapuščina živi naprej. Njegovi oboževalci se vsako leto 9. oktobra, na Lennonov rojstni dan, in 8. decembra, na obletnico smrti, zberejo pred stanovanjskim blokom, v katerem še vedno stanuje vdova Yoko Ono, da bi se poklonili glasbeniku in tekstopiscu.

Obletnico smrti bodo počastili tudi v Liverpoolu, rojstnem mestu skupine The Beatles. Središče obeleževanj bo spomenik "Peace and Harmony", ki so ga v spomin na Lennona odkrili letos. Oboževalci se mu bodo poklonili s prižiganjem sveč in prepevanjem pesmi, poroča AFP.

"Kljub kratkemu, komaj 40 let trajajočemu življenju, je veliko prispeval svetu," je dejala Yoko Ono, ki je ob obletnici pripravila koncert v Tokiu. "Danes, na to bolečo obletnico, se mi prosim pridružite v spominu na Johna z globoko ljubeznijo in spoštovanjem," je dejala pred koncertom, ki bo dobrodelne narave, na njem pa bodo nastopili japonski izvajalci.

Tri dni pred smrtjo se je John Lennon pritožil nad kritiki, češ da jih zanimajo samo "mrtvi junaki", in govoril optimistično o svoji družini in prihodnosti. Razglabljal je, da ima "veliko časa", da doseže nekaj svojih življenjskih ciljev. Njegov poslednji intervju bo prvič v celoti objavljen v reviji Rolling Stone v petek. Izvlečki intervjuja, ki ga je Jonathan Cott opravil z Lennonom, so bili sicer objavljeni že leta 1980 za zbirno zgodbo, ki jo je Rolling Stone objavil po Lennonovi smrti.

"Njegove besede so popolnoma radostne in živahne, polne upanja, prevratne in brez strahu," je povedal Cott po poročanju ameriške tiskovne agencije AP. Nekaj najbolj ostrih besed je Lennon prihranil za kritike, ki so bili razočarani z Lennonovo potjo, tako glasbeno kot življenjsko, potem ko je zapustil The Beatles.

"Kar želijo, so mrtvi junaki, kot sta Sid Vicious in James Dean. Jaz nočem biti mrtev junak," je povedal Lennon. Spregovoril je tudi o svojem prizadevanju biti dober oče svojemu najmlajšemu sinu Seanu, kako poiskati stik z otrokom in o svoji močni vezi z Yoko Ono. Premišljeval je tudi o dosežkih v življenju in je ostajal zavezan svojim ciljem miru in ljubezni na Zemlji: "Še vedno verjamem v mir, ljubezen in razumevanje," je dejal.