Slovenija 25.12.2010 12:05

Mestna galerija Ljubljana v letu 2011 z novim razstaviščem v Tobačni

Ljubljana, 25. decembra - Mestna galerija Ljubljana bo v letu 2011 med drugim ponudila razstavo Jan Fabre, ki bo predstavila bogato ustvarjanje belgijskega umetnika na področju scenskih umetnosti, in razstavo Risba v stripu. Konec leta galerija zapira razstavišče na Cankarjevem nabrežju, marca prihodnje leto pa bo odprla nov kulturni center v Tobačni.

Kot prvo bodo 20. januarja v prostorih na Mestnem trgu 5 odprli razstavo "Compagni di viaggo". Projekt bo skozi razstavo, performanse, predavanja in radio program prikazal dolgoletno delovanje Maria Pieronija in Dore Stiefelmeier, dveh ključnih protagonistov in soustvarjalcev - kot galerista, promotorja in producenta - gibanja Arte Povera ter širše italijanske in mednarodne scene.

Razstava Jan Fabre, ki jo bodo odprli v drugi polovici marca, bo povezala tri razstavišča Muzeja in galerij mesta Ljubljana - Mestno galerijo, galerijo Vžigalica in Tobačno 001. Fabrovo ustvarjanje na področju scenskih umetnosti bo predstavljeno preko dokumentov, risb in predvsem fotografij. Poleg njegovih skic in zapisov za odrska dela bodo na ogled tudi dela velikih fotografskih mojstrov, kot sta Helmut Newton in Robert Mapplethorpe.

Maja bodo odprli razstavo, ki bo prinesla pregled delovanja multimedijskega centra Ljudmila, "kalilnice idej in znanja", iz katere so izšli umetniki, kot so Marko Peljhan, Vuk Ćosič in Davide Grassi.

Razstava Risba v stripu, ki bo na ogled od 7. julija do 16. oktobra, se bo posvetila pomenu risbe oziroma črte v stripu na Slovenskem v 20. in v začetku 21. stoletja. Zajela bo 80 ustvarjalcev, na ogled bo okrog 250 del.

Kustosinja Izraelskega centra za digitalno umetnost v Holonu in glavna urednica spletnega magazina Maarav Galit Eilat bo v iskanju novih interakcij med umetniškimi in političnimi praksami kurirala mednarodno razstavo Je to vse, kar je?. Na ogled bo od 27. oktobra do začetka decembra.

V Bežigrajski galeriji 1 bodo med drugim pripravili tradicionalno razstavo Od skice do lutke, na programu Bežigrajke 2 bo tudi 8. mednarodni video festival Narave in glasbeni festival O'zvočenje 9. V okvir razstave Podobe notacij sodi tudi predstavitev sodobne glasbene ustvarjalnosti z avtorsko naravnanim program, ki je del tradicije galerije od leta 1978.

Razstava iz cikla historičnih razstav Bežigrajke 2 Krog v podobi bo predstavila likovna dela, v katerih prevladuje krog tako na likovni kot simbolni ravni v 20. in 21. stoletju na Slovenskem. Napovedujejo še kiparsko razstavo Jakova Brdarja, razstava Rihard Jakopič "Sipine" pa bo pomenila nadaljevanje spominske razstave iz leta 1993 ob 50-letnici Jakopičeve smrti.

Razstavni program novega kulturnega centra Tobačna 001 v letu 2011 med drugim obljublja predstavitev projektov tujih rezidenčnih umetnikov. Razstavljala bosta tudi priznana domača ustvarjalca Apolonija Šuštaršič in Sašo Sedlaček.

Poleg večjih projektov, kot je predstavitev Fabra, bo Tobačna ponudila prostor Draganu Živadinovu, ki bo pripravil razstavo o reviji za umetnost Der Sturm. Revija, ki je začela izhajati leta 1910 v Berlinu, je odigrala pomembno vlogo pri predstavitvi moderne umetnosti, tudi slovenske.