Svet 10.12.2010 5:30

Zasebna zbirka o Bachovi družini iz ZDA v Leipzig

Leipzig, 10. decembra - Ena najbolj dragocenih zasebnih zbirk o družini skladatelja Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) se bo iz ZDA preselila v Leipzig. Njen lastnik in raziskovalec glasbe Elias N. Kulukundis jo je za naslednjih deset let posodil Bachovemu arhivu v tem nemškem mestu. Vsebuje okrog 1000 kosov, ki jih je Kulukundis v teku 40 let zbral o Bachovih sinovih.

Osrednje mesto v zbirki ima tridelna partitura opere Zanaida, ki jo je napisal najmlajši Bachov sin Johann Christian in je dolgo časa veljala za izgubljeno. Opera je bila prvič izvedena 7. maja 1763 v Londonu in je od tedaj niso več uprizorili.

Po 250 letih jo bo mogoče videti na prihodnjem Bachovem festivalu, ki bo potekal od 10. do 19. junija 2011, in sicer v Goethejevem gledališču v Bad Lauchstädtu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Režijo je prevzel Sigrid T'Hooft, nastopil bo baročni ansambel Opera Fuoco pod vodstvom Davida Sterna.

Kulukundis, sicer lastnik ladjarskega podjetja, svojega "zaklada" doslej še ni pokazal javnosti. Zbirko so 3. decembra pvič vzeli iz sefa ene od newyorških bank in po morju poslali proti Leipzigu, kamor bo prispela predvidoma 20. decembra.