Slovenija 11.12.2010 10:30

Kmalu zaključena obnova slovenjgraških kulturnih ustanov

pripravila Vesna Pušnik

Slovenj Gradec, 11. decembra - Z nekaj zamude se zaključku bližajo obsežna obnovitvena dela v slovenjgraških kulturnih ustanovah - galeriji in muzeju ter v rojstni hiši skladatelja Huga Wolfa. Občina se s temi investicijami, ki imajo tudi širši pomen, pripravlja na sodelovanje pri projektu Evropska prestolnica kulture 2012. Želi pa si še dograditve kulturnega doma.

Projekt obnove slovenjgraških kulturnih hramov, poimenovan Zrcaljenje podob - oživljeni zven preteklosti, je vreden 1,93 milijona evrov. Mestna občina Slovenj Gradec je konec lanskega leta dobila sredstva v celoti odobrena na razpisu ministrstva za kulturo za naložbe javno kulturno infrastrukturo, pri čemer so v znesek vključena tudi sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Projekt vključuje obnovo dveh stavb v središču mesta. V eni imata prostore Koroška galerija likovnih umetnosti in Koroški pokrajinski muzej, druga pa je rojstna hiša skladatelja samospevov Huga Wolfa. Muzej s prenovo pridobiva nove poslovne prostore, dela pa zajemajo tudi obnovo razstavnih prostorov muzeja, ureditev sanitarij ter večje posege v zunanjost stavbe, kot so novo stavbno pohištvo in fasada.

Podobno se obnavljajo tudi prostori galerije, obnovljena stavba pa prinaša tudi nekoliko spremenjen režim obiska galerije in muzeja. V pritličju stavbe bo namreč po novem urejena skupna recepcija za obe ustanovi, urejena pa bo tudi skupna muzejska trgovina oz. infocenter.

Obnovljena stavba bo vrata predvidoma odprla januarja prihodnje leto. Galerija bo dogodek obeležila s postavitvijo razstave ob letošnji 90-letnici koroškega akademskega slikarja Karla Pečka, ki je ustanovitelj galerije, je STA povedal direktor Koroške galerije likovnih umetnosti Marko Košan.

Ob tem priznava, da je bila zaradi obnovitvenih del v galeriji precej motena izvedba letošnjega programa, ki ga bodo tako del izvedli prihodnje leto. V letu 2011 bo v galeriji kar nekaj gneče, napoveduje Košan, saj tam načrtujejo program, ki je v veliki meri naravnan že v smer programa za leto 2012, ko bo Slovenj Gradec sodeloval kot partner projekta Evropska prestolnica kulture (EPK).

Eden tematsko pomembnejših prispevkov Slovenj Gradca pri tem projektu, katerega nosilec je Maribor, je povezan z življenjem in delom v Slovenj Gradcu rojenega skladatelja Huga Wolfa. Prav zato so v koroškem mestu zadovoljni, da se izvaja obnova skladateljeve rojstne hiše, kjer je doslej imela del prostorov tamkajšnja glasbena šola, po novem pa bo v hiši v središču mesta urejen muzej Huga Wolfa in dokumentacijski center.

Slednjega si predvsem želijo številna društva Huga Wolfa po vsem svetu, pravi Košan, ki je tudi predsednik Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec. V dokumentacijskem centru se bodo zbirale informacije o aktivnostih vseh teh društev po svetu, slovenjgraško društvo bo še naprej skrbelo za izvedbo koncertnih ciklov v tamkajšnji koncertni dvorani, upravljanje z muzejem pa prevzema Koroški pokrajinski muzej.

Košan je prepričan, da je Hugo Wolf "največji adut kulturnega turizma v Slovenj Gradcu", za katerega upa, da ga bo mesto znalo izkoristiti. Prenovljena rojstva hiša Huga Wolfa bo odprta predvidoma spomladi prihodnje leto.

Na Mestni občini Slovenj Gradec pa si prizadevajo, da bi se v dogajanje EPK 2012 vključili tudi z obnovljenim in razširjenim kulturnim domom. Na občini končujejo s pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki naj bi ga pridobili v prihodnjem letu. Gradnja bo po projektu predvidena fazno, na občini pa računajo, da bodo tudi za to naložbo sredstva dobili na razpisu ministrstva za kulturo, kajti občina sama bi projekt zelo težko financirala, je STA povedala direktorica slovenjgraške občinske uprave Lidija Požgan.