Slovenija 9.12.2010 14:53

V Barceloni bodo v petek podelili nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo

Barcelona, 9. decembra - V Muzeju sodobne umetnosti - MACBA v Barceloni bodo v petek, 10. decembra, podelili nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Prejme jo umetnostni zgodovinar Piotr Piotrowski. Med dobitniki delovne štipendije je tokrat tudi Mirovni inštitut iz Ljubljane. Podelitev nagrade bo pospremila konferenca na temo Pisanje umetnostne zgodovine.

Mednarodna žirija v sestavi umetnostna zgodovinarka Edit Andras (Madžarska/ZDA), kustosinja Chus Martinez (Španija) in umetnik Tadej Pogačar (Slovenija) je Piotrowskemu 40.000 evrov težko nagrado podelila kot "enemu najodličnejših umetnostnih zgodovinarjev na območju Srednje in Vzhodne Evrope, ki ga odlikujejo izjemni strokovni dosežki".

Piotrowski je redni profesor na Inštitutu za umetnostno zgodovino Univerze Adam Mickiewicz v Poznanu na Poljskem. Od avgusta 2009 je tudi direktor Narodnega muzeja v Varšavi. Napisal je vrsto del, ki se osredotočajo na transnacionalno moderno in sodobno umetnost. Njegov temeljni cilj je porušiti tradicionalno geografijo umetnosti, ki deluje kot orodje podrejanja, in ponuditi marginalno pozicijo kot analitično prednost, kar temelji na njegovem prepričanju, da margina lahko odkrije elemente, ki so iz središča nevidni, je zapisano v utemeljitvi nagrade.

Leta 1991 ustanovljeni Mirovni inštitut iz Ljubljane razvija interdisciplinarno raziskovalno dejavnost na področju sociologije, antropologije, filozofije, kulturne politike in političnih ved. V zadnjih dveh desetletjih je, kot je v utemeljitvi poudarila žirija, pomembno prispeval h kritičnemu raziskovanju družbenih, kulturnih in političnih tranzicijskih procesov ter se posvetil obravnavanju marginaliziranih družbenih in političnih tem ter jih povezal z izobraževalno prakso.

Delovni štipendiji v višini 8000 evrov prejmejo še hrvaško-britanska avtorja in kustosa Maja in Reuben Fowkes ter romunska kustosinja Raluca Voinea. Delovno štipendijo po izboru Piotrowskega v višini 12.000 evrov prejme tudi umetnosti zgodovinar iz Bratislave Daniel Grun, so sporočili z Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Bienalno nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo so prvič podelili leta 2008 v Ljubljani. Prejeli so jo What, How & for Whom (WHW) iz Zagreba. Delovne štipendije so prejeli Fouad Asfour, Erden Kosova in srbski kolektiv Prelom.

Igor Zabel (1958-2005) je bil slovenski kurator, pisec in teoretik kulture, ki se je vse svoje življenje dejavno ukvarjal s številnimi področji teorije in kulture - kot filozof, avtor, esejist, kurator moderne in sodobne umetnosti, literarni in umetnostni kritik ter prevajalec.