Svet 11.12.2010 5:00

Vatikan bo restavriral svoj foto arhiv

Vatikan, 11. decembra - Vatikan se je odločil restavrirati svoj foto arhiv. V gigantskem restavratorskem projektu, ki bo trajal pet let in bo stal skoraj tri milijone evrov, bodo restavrirali več kot sedem milijonov fotografij, na katerih so upodobljeni različni papeži, so ta teden sporočili iz Vatikana.

Fotografije, od tega je 80 odstotkov barvnih, pokrivajo obdobje sedmih pontifikatov. Hranijo jih v arhivih vatikanskega časnika L'Osservatore Romano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na prednostni listi za restavracijo so mnogi negativi, ki se že razkrajajo, in precej porumenele fotografije. Sponzor projekta je Solgenia Group. Projekt ima polno podporo Svetega sedeža, je povedal vodja vatikanskega oddelka za fotografijo Giuseppe Colombara.

Velik del fotografij bo potrebno restavrirati ročno, posnetek za posnetkom, in pri tem uporabiti najsodobnejše tehnologije, da se originale prenese v digitalno obliko. Gradivo je razdeljeno v tri skupine - Giordanijev arhiv, poimenovan po prvem uradnem fotografu papežev, arhiv papeža Janeza Pavla II. in arhiv Benedikta XVI..

Levji delež, šest milijonov posnetkov, predstavljajo slike papeža Janeza Pavla II.. Med njimi so znani posnetki, kot je Janez Pavel II. z mehiškim otrokom, oblečenim v tradicionalna oblačila, v naročju. Tu so tudi številne še neobjavljene fotografije in "ukradene" podobe, posnete v papeževih zasebnih trenutkih.