Slovenija 10.12.2010 11:06

V mariborski Kibli poklon Draganu Sakanu

Maribor, 10. decembra - V mariborski Kibli bodo ob 20. uri odprli multimedijsko razstavo "Balkan tango with the New Idea Woman 1975-2010", namenjeno predstavitvi dela nedavno preminulega srbskega oglaševalskega strokovnjaka Dragana Sakana. Postavitev bo združevala fotografije, knjigo New Idea Woman in video performans Balkan Tango. Razstava bo na ogled do 29. decembra.

Razstava v multimedijskem centru Kibla bo po napovedih postavljavcev združevala številne veje Sakanovega umetniškega ustvarjanja. Na 33 umetniških fotografijah s skupnim vodilom New Idea Woman so predstavljene uspešne kreativne ženske iz umetnosti, oblikovanja, digitalne umetnosti, glasbe in arhitekture.

V okviru multimedijskega koncepta bo na razstavi moč videti tudi četrto in zadnjo knjigo Dragana Sakana New Idea Woman, v kateri avtor govori o svoji 35-letni karieri v oglaševanju, ki jo je, kot je zapisal, doživel kot "balkanski tango z lepo žensko".

Na ogled bo tudi video performans Balkan Tango, v katerem na ulicah Beograda in Pirana nastopata Draganov sin, maneken in televizijski voditelj Lazar Sakan in balkanska kraljica magije Ivana Dudić.

Razstava je bila premierno predstavljena avgusta na piranskem Tartinijevem trgu. Sakan je namreč del svojega življenja preživel v tem slovenskem obmorskem mestu.

Odprtje razstave v Piranu je pospremil z besedami iz svoje knjige: "Kako naj predstavim življenje na Balkanu in obenem nekoga razveselim? Multimedijsko ustvarjalnost, s katero sem se ukvarjal 35 let, bom poskusil prikazati na inovativen multimedijski način - s knjigo, razstavo fotografij, ambientom, gledališkim performansom, filmom in glasbeno skupino New Moment. Na ta način, na osnovi zgodb o preteklosti Balkan Tanga, bom povedal zgodbo o naši novi prihodnosti - New Idea Woman."

Dragan Sakan (1950-2010) velja za pionirja in utemeljitelja oglaševanja v nekdanji Jugoslaviji ter kreativnega mišljenja v Srbiji. Po izobrazbi psiholog je naredil na stotine reklamnih kampanj in napisal štiri knjige. Bil je soustanovitelj evropske oglaševalske agencije Saatchi & Saatchi, po razpadu te pa je ustanovil agencijo Dragan Sakan - New Moment New Ideas Company, ki ima danes podružnice v več balkanskih državah, tudi v Ljubljani.