Slovenija 10.12.2010 13:39

Ob mednarodnem dnevu zborovskega petja koncerta v Mariboru in Ljubljani

Maribor/Ljubljana, 10. decembra - Ob mednarodnem dnevu zborovskega petja, ki se obeležuje drugo nedeljo v decembru, bo drevi v mariborski dvorani Union koncert mešanih pevskih zborov iz Slovenije, z Madžarske in s Hrvaške. Vrhunec dogajanja pa bo v soboto, ko bo na ljubljanskem Konzervatoriju za glasbo in balet sklepni koncert izbranih zborov z regijskih revij.

Na koncertu v Mariboru, ki se bo pričel ob 19.30 in na katerega bo vstop prost, bodo sodelovali mešani pevski zbori Pro Musica iz Maribora, Erkel z Madžarske in Rudolf Rajter s Hrvaške.

Glavna prireditev ob mednarodnem dnevu zborovskega petja pa bo v soboto v Ljubljani, ko bo zaključek festivala Sozvočenja 2010, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Nastopili bodo vokalne skupine Cantilena iz Podlehnika, Vinika z Goriških Brd, Lan Metlika, študentski mešani pevski zbor Mohorjan s Prevalj, mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca ter dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj. Ob tej priložnosti bodo podelili nagrade najboljšim zasedbam in priznanja zborovodjem.

Obeleževanje mednarodnega dneva zborovskega petja je na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM leta 1990 v Helsinkih predlagal skladatelj in dirigent Alberto Grau. Od takrat je na takšnih dogodkih sodelovalo že več kot 15.000 zborov in več milijonov pevcev.

Kot je za STA pojasnil koordinator mariborske izpostave JSKD Matija Varl, je glavni poudarek na skupnem petju. "Osnovni namen dneva zborovskega petja je, da ne iščemo v glasbi le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje," je dejal.

Po njegovih besedah so mednarodni dan zborovskega petja pričeli v Sloveniji bolj organizirano obeleževati lani. Tudi takrat sta bila glavna organizatorja JSKD in Pro Musica. "Zborovsko petje je najbolj množična kulturna dejavnost na svetu, zato si zasluži nek svoj dan," je dejal Varl.