Svet 12.12.2010 5:30

Okna milanske katedrale zažarela v barvni svetlobi

Milano, 12. decembra - Slikana okna katedrale v Milanu, ki velja za eno najpomembnejših gotskih arhitektur v Italiji, so te dni zažarela v barvni svetlobi. V katedrali so namreč v postavili svetila, ki znamenita vitražna okna osvetljujejo od znotraj. Prvič so jih prižgali 8. decembra, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Odprtja projekta, poimenovanega LED (Light Exhibition Design), se je na trgu pred katedralo udeležila milanska županja Letizia Moratti. V božičnem času bo 68 varčnih žarnic osvetljevalo okna katedrale, od 10. januarja dalje pa bodo luči gorele ob koncih tedna in krščanskih praznikih. Luči so nameščene na višini 16 metrov v stranskih ladjah.

Katedrala v Milanu, zgrajena iz belega marmorja, stoji v središču mesta in velja za največjo mestno znamenitost. Mesto, na katerem je zgrajena, velja za sveto, povezano z milanskim škofom sv. Ambrožem iz 4. stoletja, enim od cerkvenih učiteljev.

"Osvetlitev katedrale ima več različnih pomenov. Ima duhovni pomen, izraža vitalno energijo, božanskega duha, simbolizira odkritost in sprejemanje," je dejala Morattijeva ter dodala, da so projekt zasnovali, da bi skozi svetlobo izpostavili slikana okna katedrale, ki so ena največjih znamenitosti mesta.