Svet 11.12.2010 6:00

Kulturna prestolnica Porurje bo nadaljevala nekatere projekte

Oberhausen, 11. decembra - Porurje, Evropska prestolnica kulture (EPK) 2010, bo tudi po zaključku bogatega programa nadaljevalo več kot 30 projektov. To velja za sodelovanje muzejev v regiji pod naslovom Umetnostni muzej Porurje ali za umetniško oblikovanje obrežij kanala Ren-Herne, je v četrtek v Oberhausenu povedal poslovodja projekta Ruhr.2010 Oliver Scheytt.

Projekt Ruhr.2010 se bo sicer uradno sklenil 18. decembra v nekdanjem rudniku v Gelsenkirchenu, program pa se bo nadaljeval še do konca leta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Projekt je z mešanico zabave in visoke kulture pritegnil 10,5 milijona obiskovalcev in s tem postavil nov rekord. Proračun je ostal na številki 61,5 milijona evrov. V nasprotju z letošnjima drugima kulturnima prestolnicama Carigradom in madžarskim Pecsem tudi ni prihajalo do nestrinjanj in zamenjav v ekipi, ki je projekt vodila. Senco je na kulturno prestolnico Porurje vrgla le Parada ljubezni v Duisburgu, kjer so zabeležili 21 mrtvih.

V Nemčiji so v projekt Svetovne prestolnice kulture vključili celotno Porurje s petimi milijoni prebivalcev, nosilec projekta je bilo mesto Essen. Oblikovalci projekta Porurje danes primerjajo drugimi evropskimi centri. Veliki plakati, ki so polepljeni po regiji, naznanjajo "Evropa ima novo znamenitost", na njih pa je poleg nekdanjega rudnika "Zeche Zollverein" mogoče videti Eifflov stolp in stolp v Pisi.

"Zastareli sliki obubožane industrijske regije smo nasproti postavili svežo sliko," je dejal vodja projekta Ruhr.2010 Fritz Pleitgen in dodal: "Sedaj pa se nam ne sme pripetiti padec." Zgovoren primer je Linz, Evropska prestolnica kulture 2009, ki je v tistem letu ponudil bogat program, v letu 2010 pa so nato v mestu zabeležili 15-odstoten padec turističnega obiska.

"Pomembno je, da se vse aktivnosti v regiji načrtujejo tudi za naprej, da ne zaidemo v zgolj lokalni način razmišljanja," je še dejal Pleitgen.