Slovenija 12.12.2010 9:00

Žalska občina želi prenoviti hišo skladatelja Rista Savina

Žalec, 12. decembra - Žalska občina pripravlja projektno-tehnično dokumentacijo, s katero bi se prijavili na peti razpis za dodelitev evropskega denarja, s pomočjo katerega bi uredili rojstno hišo skladatelja Friderika Širce - Rista Savina v Žalcu. Savinova rojstva hiša na Šlandrovem trgu v Žalcu je bila zgrajena v 17. stoletju, obnovljena pa pred 30 leti.

Zadnji rok za prijavijo projekta za pridobitev evropskega denarja je konec januarja prihodnje leto, vendar mora do takrat žalska občina pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje in urediti zemljiškoknjižna razmerja. "Predvsem zato, ker je bil objekt v stečajni masi podjetja, ki je šlo v stečaj," je v izjavi za medije povedala Nataša Gaber Sivka z žalske občine.

Občina mora prav tako odstraniti kovinske konstrukcije, ki jih je eden izmed žalskih trgovec uporabljal kot skladišče in jih je postavil pred 30 leti brez dovoljenj. "Projekt rušitve črne gradnje, ki je bila knjižena z odločbo, je občina že pripravila. Imamo javno naročilo male vrednosti, da se objekti odstranijo. To je pogoj, da lahko stečejo upravni postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja," je še dejala Gaber Sivka. Ponudbe naj bi odprli v teh dneh.

V rojstni hiši Rista Savina je danes urejena njegova spominska soba, v pritličju in v prostorih likovnega salona pa vse leto gostujejo likovne razstave. Nove vsebine objekta bodo morale žalske strokovne službe še doreči, za zdaj pa razmišljajo o poročni dvorani, večnamenskih prostorih za kulturne dejavnosti, likovne ustvarjalnice in stalne razstave častnih občanov Žalca.