Slovenija 10.12.2010 13:45

V Murski Soboti 17. evropski trienale male plastike

Murska Sobota, 10. decembra - V galeriji Murska Sobota bodo ob 18. uri odprli 17. evropski trienale male plastike z naslovom Deljene identitete: objekti na meji med umetnostjo in dizajnom. Trienale se osredotoča na vezi med ustvarjalci in rokodelci oziroma tradicionalnimi industrijami v Evropi. Predstavilo se bo 60 umetnikov in oblikovalcev iz 15 držav.

Za Katio Baudin, umetnostno zgodovinarko in kuratorko francosko-nemškega rodu, ki živi v Nemčiji ter je umetniški vodja in kuratorka trienala, predstavlja vodenje letošnje razstave številne izzive. Kot je povedala pred odprtjem, je bil njen cilj za trienale izbrati temo, "ki se neločljivo navezuje na lokalni kontekst, mejno geografsko lego Murske Sobote in njeno oscilacijsko identiteto madžarskega, jugoslovanskega in zdaj slovenskega mesta".

Razstava, ki jo spremlja katalog v slovenskem in angleškem jeziku, razkriva tradicionalne ekonomske značilnosti, od lončarskih vasi do vzpona in padca tekstilne industrije. V ospredju je lokalno prebivalstvo, ki je pogosto izolirano od večjih mest in manj seznanjeno z najsodobnejšim razvojem umetnosti, je povedala Baudinova.

Soboški trienale postavljajo ob bok nemškemu, v Fellbachu, ki poteka od leta 1980.