Slovenija 10.12.2010 19:10

Izšla knjiga Lokalni zločinci - univerzalni zločinci o odgovornosti za preprečevanje genocidov

Ljubljana, 10. decembra - Pri založbi GV je izšla knjiga Lokalni zločinci - univerzalni zločinci, ki obravnava koncept "odgovornost zaščititi", ki ga so leta 2005 sprejele članice OZN. Knjiga ta koncept postavlja v širšo perspektivo z opisom genocidov ter odgovornostjo za njihovo preprečevanje, je na današnji predstavitvi dejala Vasilka Sancin, ki je uredila knjigo.

Primarna odgovornost za zaščito naroda in preprečevanje genocida je sicer najprej na državi sami, šele nato pride na vrsto sodelovanje države z mednarodno skupnostjo, je pojasnila Sancinova. Če tudi s pomočjo mednarodne skupnosti preprečitev ni bila možna in so se grozodejstva začela odvijati, se sproži tudi vprašanje intervencije mednarodne skupnost.

Koncept odgovornost zaščititi se lahko uporablja samo v primeru etničnega čiščenja, genocida, vojnih hudodelstev in hudodelstev zoper človečnost, ne pa tudi v primeru drugih humanitarnih katastrof, ki bi si prav tako zaslužile ukrepanje, je dejala Sancinova.

Knjiga obravnava situacije, v katerih prihaja do dileme, na kakšen način naj mednarodna skupnost poseže, da bi preprečila genocid in vojne zločine je dejal predsednik republike Danilo Türk. Po njegovem mnenju je danes predstavljena knjiga izjemen dosežek, Slovenija pa se na ta način uvršča med tiste države, ki spremljajo in analizirajo razvoj koncepta odgovornosti s potrebnim razumevanjem pravnih problemov in politično globino, je še poudaril.

Avtorji knjige Lokalni zločinci - univerzalni zločinci so poleg Vasilke Sancin še Maja Bavdek, Mark Jo Moggi, Nenad Mrdaković, Nastja Suhadolnik, Katarina Škrbec in Nina Zupan.