Slovenija 11.12.2010 21:46

Na Animateki velika nagrada žirije švicarskemu filmu Miramare

Ljubljana, 11. decembra - Na predzadnji dan mednarodnega festivala animiranega filma Animateka so padle odločitve o nagradah. Veliko nagrado mednarodne žirije maestro v vrednosti 2000 evrov je prejel švicarski animirani film Miramare Michaele Müller.

Mednarodna žirija v sestavi Olga Pärn, Alex Baladi, Malcolm Sutherland, Solweig von Kleist in Jayne Pilling je ocenila, da film Miramare določata izviren pristop k vizualni pripovedi in pretanjena uporaba zvoka. Film po presoji žirije ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcija.

Vsak član žirije je izpostavil še en film po svojem izboru, odločili pa so se tudi za skupno posebno omembo. To je žirija namenila animaciji V zraku Estonca Martinusa Daanea Klemeta, ker skozi domiselno zgradbo filma na videz absurdna pripoved prerašča v igrivo, duhovito družbeno kritiko. Svojo posebno omembo je Alex Baladi podelil filmu Manjša soba z obrazložitvijo, da se v preprosti sobici, polni povsem vsakdanjih reči, poraja skrivnosten in poetičen svet.

Olga Pärn in Jayne Pilling sta posebno omembo podelili skupaj, in sicer dvema filmoma. Film Igra tišine Virginie Mori iz Italije je prepričal z enostavno vizualno poetiko, subtilnostjo in čustveno resonanco, poljski film Galerija Roberta Procha pa z vizualno eleganco in svežino.

Malcolma Sutherlanda je še posebej prepričal slovaški film Viliam Veronike Obertove. Film po Sutherlandovem mnenju odlikuje domiselna animacija in izvrstno tempiranje. Nevsiljiv, subtilen humor in ironičen, samorefleksiven pristop dajeta globino tej navidezno preprosti zgodbi, je še zapisal žirant.

Solweig von Kleist si je izbrala film Big Bang Big Boom v izvedbi italijanskega avtorja s psevdonimom BLU, ki je ustvaril domiselno animacijo, ki z uporabo barve in predmetov skozi javni prostor in arhitekturo prinaša svež, sodoben pristop, ki poln ustvarjalne energije. BLU je prejel tudi nagrado občinstva maestro v vrednosti 1000 evrov.

Najboljši animirani film po mnenju študentov Visoke šole umetnosti iz Nove Gorice, ki je ocenjevala animirane filme v Evropskem študentskem tekmovalnem programu, je Benigni avtorjev Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen in Elli Vuorinen s Turku Arts Academy.

Nagrado Univerze v Novi Gorici za študentski film v vrednosti 500 evrov so filmu podelili z obrazložitvijo, da gre za intimno dramo o osamljenosti, iz katere se razvije neobičajen in tragičen odnos.

Skupno posebno omembo so podelili tudi študenti. Namenili so jo animaciji z naslovom Split avtorjev Abel Kohen, Lucie Casale, Justine Dubreux in Maxence Hyerneaux za zanimiv koncept in dinamično ekspresijo.

Zmagovalni film letošnjega natečaj animacij za splet in mobilno telefonijo - AnimaWeb je Module 2020 Aline Helmcke iz Nemčije. Obiskovalci spletne strani natečaja so z glasovanjem izbrani avtorici omogočili tudi nagrado pokrovitelja Nokie.

Najboljši animirani film po mnenju otroške žirije v sestavi Žan Cesar Zore, Korina Lara Košak, Leon Modic, Rožle Deu in Eva Medvešek, ki ga je iskala v Slonovem tekmovalnem programu, je Mimijina pomlad Pierre-Luca Granjona iz francoskega studia Folimage. Film je prejel denarno nagrado NLB Vite v vrednosti 1000 evrov, je sporočil Rok Govednik, pri Animateki zadolžen za stike z javnostjo.