Slovenija 13.12.2010 12:58

Dvorana Slovenske kinoteke od danes dvorana Silvana Furlana

Ljubljana, 13. decembra - Dvorana Slovenske kinoteke se od danes imenuje dvorana Silvana Furlana. Kot je za STA povedal direktor kinoteke Ivan Nedoh, gre za "predolgo odlašano gesto v spomin in poklon prezgodaj umrlemu prvoborcu za vznik Slovenske kinoteke in njenemu prvemu direktorju". Dogodek bo drevi obeležila projekcija filma Potovanje v Tokio Yasujira Ozuja.

Silvan Furlan (1953-2005) je bil po Nedohovih besedah ena osrednjih osebnosti slovenskega filma zadnjih 30 let. Njegova ljubezen do filma je zaobjemala vse razsežnosti ukvarjanja s tem medijem - od pisne refleksije, izobraževanja, promocije do organizacije. Predvsem pa je furlan neizbrisen pečat pustil kot osrednja osebnost snovanja kulturne politike na področju filma v času po osamosvojitvi Slovenije.

Furlan je, kot je poudaril Nedoh, predstavljal tudi ključno energijo, tako v motivacijskem kot organizacijskem smislu, za vznik Slovenske kinoteke. Kot njen direktor, filmski zgodovinar in teoretik ter pisec pa ima velike zasluge tudi za obujanje in ohranjanje filmskega zgodovinskega spomina ter za vris Slovenije na svetovni filmski zemljevid. Furlan je Slovensko kinoteko namreč včlanil v Mednarodno skupnost filmskih arhivov in kinotek - FIAF in v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS dosegel, da je redni mednarodni kongres FIAF leta 2005 potekal v Ljubljani.

Poimenovanje dvorane po Silvanu Furlanu je prvi korak novega vodstva. Nedoh, ki je mandat direktorja Slovenske kinoteke nastopil s 1. decembrom, namerava v prihodnje ponovno vzpostaviti založniško dejavnost ter spodbuditi raziskovalne dejavnosti v okviru raziskovalno-založniškega oddelka. Povezati se namerava tudi z ostalimi kinotečnimi oddelki in sorodnimi ustanovami v Sloveniji in po svetu.

Med njegovimi cilji je še doseganje kvalitete programa in ravni kvalitete predvajanja filmov izpred let, z odprtjem nastajajočega Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači pa bo kinoteka dobila tudi novo podružnico. Kot je še povedal Nedoh, bo zasnoval delovno skupino, ki bo oblikovala program, da bi ta muzej čim bolje živel in da bi ponudil čim bogatejšo in pestrejšo vsebino ter postal točka povezovanja na ravni regije na obeh straneh meje.