Svet 14.12.2010 5:00

Kiklop za prozno delo leta na Hrvaškem Ivani Simić Bodrožić

Pulj, 14. decembra - Mlada hrvaška pisateljica Ivana Simić Bodrožić je na 16. istrskem knjižnem sejmu, ki je od 3. do 12. decembra potekal v Pulju, dobila nagrado kiklop za prozno delo leta 2010 za roman Hotel Zagorje. Roman je na Hrvaškem že vse od izida pri založbi Profil Multimedija prodajna uspešnica, slovenski prevod pa že čaka na izid pri založbi Modrijan.

Roman je prvoosebna pripoved odraščajočega dekleta iz Vukovarja, ki po padcu mesta v vojni leta 1991 otroštvo in najstniška leta preživlja z mamo in starejšim bratom (oče je pogrešan) kot izgnanka v devet kvadratnih metrov veliki sobici v bivši politični šoli v Kumrovcu. Opisuje vojno in povojno kalvarijo, ob tem pa odraščanje, prvo ljubezen, uporništvo, iskanje lastne identitete.

Kljub strahotnosti dogodkov v vojni na tleh bivše Jugoslavije avtorica ne zapada v patetiko niti ne kaže s prstom na takega ali drugačnega krivca. Knjigo prežemajo blag humor, vitalnost in iskreno spoštovanje do slehernega, na videz še tako nepomembnega človeškega življenja, so zapisali pri Modrijanu, kjer bo roman izšel v prevodu Maje Novak.

Na sejmu v Pulju so podelili kiklope v 13 kategorijah, imena finalistov za to ugledno hrvaško literarno nagrado so bila objavljena novembra na zagrebškem knjižnem sejmu Interliber.

Nagrado za leto 2010 so med drugim dobili Maja Hrgović za debitantsko knjigo leta za "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo", Ivica Prtenjača za pesniško zbirko leta za "Okrutnost", Viktor Žmegač za esejistično knjigo leta za "SMS eseji: zapisi 2007-2009", za življenjsko delo pa je bil nagrajen Slavko Goldstein, je mogoče izvedeti na spletni strani sejma.