Slovenija 13.12.2010 13:32

V Galeriji Fotografija razstava Marca Ribouda z agencije Magnum

Ljubljana, 13. decembra - V Galeriji Fotografija bodo ob 20. uri odprli razstavo Marca Ribouda, člana in enega od pionirjev agencije Magnum. Riboud je v svojem opusu pokazal širok razpon zanimanja, v ospredje pa vedno postavil zgodbe ljudi, najsi bo to senzibilno opisovanje mučnih situacij vojnega časa ali lirično dokumentiranje mirnega vsakdanjika.

S svojo senzibilnostjo je Riboud poleg družbeno angažiranih tem v svojih fotografijah vedno našel tudi smisel za predstavljanje lepot življenja, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Na postavitvi z naslovom "Huang Shan, Capital of Heaven & others" bo na ogled izbor najbolj znanih fotoreporterskih črnobelih fotografij, med njimi znamenita podoba mladenke, ki je na demonstracijah leta 1967 pred Pentagonom proti vojni v Vietnamu pred do zob oborožene vojake pristopila z rožo. Razstavljen je tudi cikel fotografij iz 80. let z naslovom Prestolnica nebes, posnetih na Kitajskem na območju gora Huang Shan, ki so z značilnimi granitnimi vrhovi, borovci, sončnimi zahodi, meglicami in pogledi na oblake navdihovale tudi tradicionalno kitajsko slikarstvo.

Marc Riboud se je rodil leta 1923 v Franciji. Kot strojni inženir je bil zaposlen v tovarni v Lyonu. Zasebno fotografiranje Lyonskega festivala ga je zaznamoval tako močno, da je opustil delo inženirja ter stopil na pot poklicnega fotografa.

Leta 1951 je spoznal fotografe agencije Magnum Henrija Cartier Bressona, Roberta Capo in Davida Seymourya, ki so opazili njegov talent za odločilni trenutek in kompozicijo ter ga vzeli pod svoje okrilje.

Leta 1953 je prvič objavil svojo fotografijo v reviji Life - pleskarja na Eifflovem stolpu - in bil tudi uradno sprejet med fotografe Magnum Photos. Med letoma 1955 in 1968 je prepotoval Bližnji in Daljni vzhod, Indijo, Nepal, Kitajsko, Sovjetsko zvezo ter se z motorjem odpravil na pot od Aljaske do Mehike. Med letoma 1960 in 1970 je dokumentiral Afriko, Kitajsko, severni in južni Vietnam ter Kambodžo. Med 1970 in 1980 se je vrnil na Bližnji in Daljni vzhod, obiskal Poljsko in Češkoslovaško.

Riboud sam sebe ne označuje za fotoreporterja, ampak za dokumentarista. Njegovi obiski držav se nikoli niso omejevali samo na zadano reportersko nalogo, njegove fotografije pa namesto golega informiranja ponujajo uvid in razumevanje, interpretacijo videnega in posnetega. Najbolj znan je po obširnih reportažah z vzhoda. Ustvaril je tudi številne portrete znanih umetnikov, intelektualcev in politikov.

Leta 1979 je zapustil agencijo Magnum in se ustalil v Franciji, odkoder se še vedno podaja na priljubljene destinacije po vsem svetu. Je prejemnik Leica Lifetime Achievement Award (2001). Njegova dela so del nekaterih pomembnih stalnih muzejskih zbirk.