Slovenija 14.12.2010 11:19

Orkester s pristno dunajsko glasbo dvakrat v Ljubljani

Ljubljana, 14. decembra - Orkester Straussovega festivala na Dunaju (Strauss Festival Orchester Wien) že več kot 30 let skrbi za pristno izvajanje del dunajskega glasbenega izročila. Delček iz bogate tradicije bo slovenskemu občinstvu z dirigentom Petrom Guthom odstrl na dveh božično-novoletnih koncertih, ki bosta 17. in 18. decembra v ljubljanski Hali Tivoli.

Dirigent Peter Guth, mednarodno priznani specialist za Johanna Straussa, je orkester ustanovil leta 1978 in ga povzdignil v sinonim za pristno interpretacijo dunajske glasbe. Njegov repertoar sega od klasikov do dinastije Strauss in mojstrov dunajske operete, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

S tem programom je nastopil tako na glasbenih festivalih kot na televizijskih koncertih, bil je na turnejah po domala vseh evropskih državah, pa tudi v ZDA, Južni Ameriki in Aziji. Vsako leto navdušuje na razprodanem novoletnem koncertu v veliki dvorani dunajske Koncertne hiše (Konzerthaus).

Poleg tradicionalnega novoletnega koncerta med vrhunce orkestra sodi veličastni gala koncert v zlati dvorani dunajskega Musikvereina leta 1999, ki ga je moderiral legendarni filmski zvezdnik Gregory Peck.

Orkestru se na koncertih pogosto pridružijo pevci in plesalci, tako bo tudi na ljubljanskih koncertih, ki so ju naslovili po Straussovem valčku Na lepi modri Donavi. Kot navaja uradna spletna stran orkestra, bodo nastopili še sopranistka Monika Mosser ter baletna plesalca Raffaela Pegani in Konstantin Stoynov.

"Oče" orkestra Peter Guth v skladu s tradicijo Johanna Straussa dirigira z igranjem violine, tudi zato so ga nekateri kritiki poimenovali za kralja valčka in legitimnega Straussovega naslednika. Kot gostujočega dirigenta in specialista za dunajsko glasbo ga vabijo priznani simfonični orkestri in festivali.

Sodeloval je z orkestri, kot so londonski Kraljevi filharmonični orkester, japonski Filharmonični orkester in Simfonični orkester San Francisca. Bil je glasbeni direktor prvega festivala dunajske operete (Vienna Operetta Festival) na Japonskem, ustvaril je priredbe znamenitih operet Netopir in Cigan baron. Študiral je na glasbeni akademiji na Dunaju in na moskovskem konservatoriju.