Slovenija 14.12.2010 15:43

Pri Mladinski knjigi Lainšček, Štampe Žmavc in Roza za otroke

Ljubljana, 14. decembra - Pri Mladinski knjigi so izšle štiri knjige ilustrirane poezije za otroke, Pesmi o Mišku in Belamiški Ferija Lainščka, z večernico za leto 2009 nagrajena zbirka Rože v srcu Bine Štampe Žmavc in ponovna izdaja Malega rimskega cirkusa Andreja Rozmana - Roze, ki je predstavil še novo delo Izbrane rozine v akciji.

Ljubljana. Knjiga avtorice Bine Štampe Žmavc z naslovom Roža v srcu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Bine Štampe Žmavc z naslovom Roža v srcu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Andreja Rozmana Roze z naslovom Mali rimski cirkus. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Andreja Rozmana Roze z naslovom Mali rimski cirkus.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Ferija Lainščeka z naslovom Pesmi o Mišku in Belamiški. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Ferija Lainščeka z naslovom Pesmi o Mišku in Belamiški.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Andreja Rozmana Roze z naslovom Izbrane rozine v akciji. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Andreja Rozmana Roze z naslovom Izbrane rozine v akciji.
Foto: STA

Zgodba Lainščkove knjige Pesmi o Miški in Belamiški je podprta z ilustracijami Maše Kozjek in glasbo, ki jo je aranžiral Lojze Kranjčan, odpela pa Romana Kranjčan. Uglasbitev je nastala z žarom, kajti če delaš za otroke, se blefiranje ne izplača, je na predstavitvi knjig dejala Kranjčanova. Knjigi je priložena zgoščenka.

Kranjčanova je pesmi odpela neobremenjeno s pristopom interpretov ljudskih pesmi in hkrati z neobremenjenim umetniškim pristopom, podobno kot Neca Falk Mačka Murija, je dodal Lainšček. Pohvalil je tudi ilustracije Maše Kozjek, saj je ustvarila podobe, ki so dostopne otrokom, ter like, ki so živi in imajo mimiko.

Likovne podobe Rož v srcu Bine Štampe Žmavc so nastale s čopičem Daniela Demšarja. So presunljivo lepe in spominjajo na slike Zorana Mušiča, je dejala pisateljica. Zanje je Demšar v okviru 9. bienala ilustracije prejel nagrado Hinka Smrekarja, ker "razvija slog, ki je vedno nov in nenavaden, a tudi kontinuiran v posebni občutljivosti, ki je povsem njegova in prepoznavna," je bilo zapisano v utemeljitvi. Ilustracije so na ogled v ljubljanski Galeriji Sončnica, specializirani galeriji za otroško ilustracijo.

Poezija se začne tako z besedo kot s podobo, v zbirki Roža v srcu pa se poteze ilustratorjevega čopiča in verzi pesnice zlivajo v celoto, je še dodal likovni urednik Pavle Učakar.

Zbirka Andreja Rozmana Mali rimski cirkus je bila vključena na seznam knjig za bralno značko in je bila razprodana. Knjiga se zdaj med bralce vrača v večjem formatu. Ilustracije naslikal Zvonko Čoh, ki je tudi nagrajenec 9. bienala slovenske ilustracije. Nagrado je prejel za Rozmanovo Urško, sodobno prepesnitev Prešernovega Povodnega moža.

Rozman je predstavil še svojo novo zbirko, hudomušno naslovljeno Izbrane rozine v akciji. V njej je med drugim prepesnil Hlapca Jerneja in Lepo Vido. Ko delam predelavo, se trudim, da ni parodija, razmišljam, kako bi pesem delovala v današnjem času, je pojasnil avtor. Knjiga pesmi z ilustracijami Svjetlana Junakovića Izbrane rozine v akciji je primerna za zadnjo triado osnovne šole, je povedal Roza ter v šali dodal, da pravi pedagog njegovih knjig ne bi smel priporočiti otrokom.