Slovenija 14.12.2010 15:03

V gledališču Glej avtorski projekt Boruta Bučinela Šajning

Ljubljana, 14. decembra - V gledališču Glej bodo v petek, 17. decembra, premierno uprizorili avtorski projekt Boruta Bučinela Šajning. Predstava je nastala po motivih romana "Shining" Stephena Kinga in po njem posnetem filmu "Shining" (Izžarevanje) Stanleyja Kubricka. Besedilo je napisala Simona Hamer. Šajning se začne, ko se katera koli izmed omenjenih verzij konča.

Roman se dogaja v osamljenem hotelu sredi narave, kamor zdravljeni alkoholik Jack Torrence, novi oskrbnik hotela, pripelje ženo Wendy in sina Dannyja. Hotelski gostje odidejo in družina ostane sama, čeprav je z njimi še marsikdo - duhovi preteklosti in slutnje prihodnosti.

Ustvarjalci so ostali pri žanru srhljivke in iz originalnih predlog ohranili vse tri glavne junake; odigrali jih bodo Jelena Rusjan, Aleksandar Rajaković in 11-letni Lan Remeta. Nastal je Šajning po Shiningu, predstava, ki se začne tam, kjer se knjiga ali film končata, konča pa tako, da ponuja možnost nadaljevanja, je na današnji predstavitvi povedal Bučinel.

Besedilo je avtorsko delo Simone Hamer, povsem nove so tudi situacije, tako da je predstavo mogoče gledati brez kakršnega koli vedenja o knjigi ali filmu. Predstava sicer po besedah avtorice teksta in tudi dramaturginje ne temelji toliko na tekstu, pač pa so izhajali iz žanrske pozicije. S tem so se, kot je dejala, ukvarjali bolj kot s samim tekstom, ki je le eden od enakovrednih elementov, da struktura srhljivke sploh funkcionira. Veliko vlogo pri tem so zaupali videu, ki ga je oblikoval Bojan Matjašič.

Igralka Rusjanova je projekt opisala kot niz majhnih, kratkih igralskih prizorov, prebliskov. Bolj kot na zgodbi, ki jo hočejo povedati, pa je po njenem mnenju poudarek na vizualnem delu. Še posebej so poskušali ustvariti razliko med protagonisti in duhovi, zato upa, da bo predstava res srhljiva.

To bo zadnja Glejeva premiera v tem koledarskem letu, ki je bilo po besedah Inge Remeta zelo uspešno, saj so "izvedli vse, kar so si zamislili, in mnogo več". V lastni produkciji in koprodukcijskih sodelovanjih so uprizorili sedem predstav, organizirali Šolo ustvarjalne kritike in teorije, okrepili mednarodno mrežo z vključenostjo v projekt DNA (Development od New Art), gostili društva, gledališča in organizacije iz vse Slovenije in tudi nekatere slovenske festivale.

Skupaj so izvedli okrog 300 dogodkov (premier, ponovitev, priložnostnih prireditev) in bistveno povečali število obiskovalcev; do začetka decembra so jih zabeležili blizu 20.000.

V začetku naslednjega leta bodo v gledališču uprizorili avtorski projekt Marka Bratuša in otroško predstavo Ajde Roos, sicer pa bodo po napovedih novega umetniškega vodje Marka Bulca sledili začrtanim smernicam. Po njegovih besedah bodo ostali zavezani raziskavam in eksperimentom ter spodbujanju in iskanju neuveljavljenih ustvarjalcev.