Slovenija 18.12.2010 9:30

V Ribnici na Pohorju poklon igralcu Stanetu Severju

Ribnica na Pohorju, 18. decembra - V spomin na igralca Staneta Severja, ki je svojo zadnjo predstavo odigral na današnji dan pred 40 leti v Ribnici na Pohorju, bo tam v nedeljo potekal tradicionalni Severjev dan. Stalnica Severjevih dnevov je monokomedija, tokrat se bo z igro Učitelj avtorja Roka Vilčnika predstavil igralec Aljoša Trnovšek.

Poleg monodrame organizatorji nedeljske prireditve, ki se bo začela ob 15. uri v tamkajšnji šoli, pripravljajo tudi okroglo mizo v spomin na nestorja Severjevih dnevov, dolgoletnega ravnatelja ribniške osnovne šole in Severjevega sošolca Franca Eržena. V kulturnem programu bodo nastopili še domači kulturni ustvarjalci, na ogled bo postavljena tudi razstava o Erženu in Severjevih dnevih, ki so v Ribnici na Pohorju postali osrednji vsakoletni kulturni dogodek.

Igralec Stane Sever (1914-1970), svoj čas vodilni igralec ljubljanske Drame, je zadnjič nastopil 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Vse odtlej Kulturno umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju v sodelovanju s šolo, občino in območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi pripravlja prireditev v spomin na igralca, ki je svojo bogato igralsko pot sklenil na Pohorju.

V nedeljo bodo v Škofji Loki podelili tudi tradicionalne Severjeve nagrade, ki jih podeljuje sklad Staneta Severja. Nagrade so namenjene igralcem v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih ter študentom dramske igre.