Slovenija 15.12.2010 13:56

Pokrajinski muzej Maribor z arheološko razstavo Prvi dotik

Maribor, 15. decembra - V Pokrajinskem muzeju Maribor so v nizu postopnega odpiranja nove stalne razstave danes odprli njen četrti del, stalno arheološko razstavo z naslovom Prvi dotik. Po besedah direktorice muzeja Mirjane Koren razstava avtorice Vesne Koprivnik pripoveduje zgodbo o najstarejši preteklosti tega prostora tako, da v ospredje postavi estetski kriterij.

"Arheološke artefakte stroka sicer raziskuje analitično in neosebno, saj zanjo predstavljajo le nosilce informacij. Skozi leta študijskega ukvarjanja z gradivom pa je Vesna Koprivnik z njimi navezala poglobljen dialog, v njih našla vir navdiha in odkrila njihovo lepoto. Orodje, orožje, posode, nakit in drugi predmeti kot črne črke na belem papirju izpisujejo avtoričino zgodbo in se nas na tak način dotikajo prvič," je ob odprtju razstave povedala Korenova.

Na razstavi so predstavljena vsa prazgodovinska in zgodovinska obdobja do zgodnjega srednjega veka. Iz starejše in srednje kamene dobe, iz katere še niso odkriti sledovi človekovega bivanja, pa bo na razstavi po napovedi Korenove največ pozornosti požel mamutov okel, odkrit v Dvorjanah.

Razstavljene najdbe, spremna besedila in slikovno gradivo predstavljajo podobo vsakdanjika ljudstev, ki so živela na slovenskih tleh. V njih se zrcalijo materialna in duhovna kultura, socialne in ekonomske razmere ter pokopni običaji. Razstavo dopolnjujejo nazorne makete rekonstrukcij bivališč iz posameznih arheoloških obdobij.

Stalna arheološka razstava mariborskega pokrajinskega muzeja je doslej dobila že štiri sklope v prenovljeni grajski stavbi v središču mesta, po zaključeni zadnji fazi prenove gradu pa jim bodo v prihodnjih letih sledile še razstave v prvem nadstropju.

Obiskovalec si lahko kronološko najprej ogleda razstavo Začetki, na kateri je predstavljena zgodovina muzejstva in mariborskega muzeja, sledi razstava Prvi dotik, v pritličju grajske bastije pa je na ogled še razstava Med bliščem in bedo srednjega veka.