Slovenija 15.12.2010 10:43

Diego de Brea režira v Črnogorskem narodnem gledališču

Podgorica, 15. decembra - Na veliki sceni Črnogorskega narodnega gledališča v Podgorici bodo v petek, 17. decembra, premierno uprizorili predstavo Gorski venec Petra II. Petrovića Njegoša v režiji Diega de Bree. Gorski venec sodi v vrh črnogorske književnosti, adaptacijo teksta je podpisala Žanina Mirčevska.

Pri dramaturgiji je sodelovala Bojana Mijović, De Brea pa je zasnoval tudi sceno, oblikoval kostume skupaj s Sandro Dekanić ter izbral glasbo, so sporočili iz gledališča.

V predstavi nastopajo Srđan Grahovac, Branimir Popović, Nikola Perišić, Zoran Vujović, Gojko Burzanović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Jelena Rakočević, Slavko Kalezić, Danilo Čelebić in Momo Pićurić.

Vladika in pesnik Petar II Petrović Njegoš (1813-1851) je sodil med najbolj izobražene vladarje svojega časa. Imel je stike z znanimi literati svoje dobe: Ivanom Mažuraničem, Vukom Karadžićem, Stankom Vrazom, Petrom Preradovićem, Ljudevitom Gajom in drugimi. Pod vplivom narodne poezije je napisal blizu 80 lirskih in epskih pesmi. Gorski venec (1847) velja za njegovo največje literarno delo.

Čeprav Gorski venec po svoji zgradbi ni drama, temveč ep z dramskim nabojem, je zaradi svojega literarnega značaja pogosto zbujal zanimanje za scensko prikazovanje. Prvi poskusi scenske izvedbe so se zgodili kmalu po izdaji dela sredi 19. stoletja.

V Črnogorskem narodnem gledališču so Gorski venec postavili že trikrat, nazadnje leta 1997 ob 150-letnici njegovega izida v adaptaciji in režiji Branislava Mićunovića. S to predstavo je gledališče osvojilo pomembne nagrade tako na Jugoslovanskem gledališkem festivalu v Užicah istega leta kot na Sterijinem pozorju leto kasneje, piše v gledališkem katalogu.