Slovenija 15.12.2010 12:58

Poslanca Bevka zanima usoda idrijskega rudnika po likvidaciji družbe

Ljubljana, 15. decembra - Poslanec SD Samo Bevk je opozoril na nejasno usodo idrijskega rudnika. Zanima ga, kdo bo po prenehanju obstoja družbe Rudnik živega srebra Idrija, ki je v postopku likvidacije, skrbel za vzdrževanje nezalitega dela jame, muzejski rudnik, monitoring in poplačilo rudarske škode. O tem je povprašal ministrici Darjo Radić in Majdo Širca.

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Vlada je že aprila 2007 potrdila program vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringa po končanih zapiralnih delih v rudniku, oktobra letos pa še program celovitega varstva kulturne dediščine in naravnih vrednot, povezanih z idrijskim rudiščem. Ker pa je decembra 2009 sprejela sklep o začetku postopka likvidacije gospodarske družbe Rudnik živega srebra Idrija, po Bevkovih besedah ostaja nedorečeno, kdo bo po likvidaciji skrbel za rudnik in njegovo dediščino.

Posebnost tega rudnika je namreč v tem, da je pod mestom, zato ga bo, tudi ko bo likvidacija zaključena, treba redno vzdrževati, stalno črpati vodo in opravljati monitoring vsaj 10, 15 let. Obstaja namreč nevarnost, da se bo rudnik pogreznil sam vase in z njim mesto. Poleg tega bo treba vzdrževati veliko kulturnozgodovinskih spomenikov, ki jih ima rudnik v lasti in so razglašeni za spomenike državnega pomena, je za STA povedal Bevk.

Ko bo družba ugasnila, bo torej treba najti nekoga, ki bo z vsem tem upravljal. Toda kdo bo to, kakšno statusno obliko bo imel in kdo ga bo ustanovil - država ali lokalna skupnost - vse to so vprašanja, ki po Bevkovih besedah ostajajo odprta. Junija 2008 je bil sicer ustanovljen Informacijsko raziskovalni center za živo srebro kot notranja organizacijska enota rudnika, ki naj bi se po programu vlade postopno izločil iz družbe v samostojni pravno organizacijski subjekt, toda poslanec se boji, da bo ugasnil hkrati z družbo.

O nadaljnjih korakih je zato na torkovi seji DZ povprašal ministrici za gospodarstvo in za kulturo Darjo Radić in Majdo Širca. Da bodo dejavnosti prenešene na ustreznega izvajalca, je prva označila kot dejstvo. Kateri bo ta izvajalec, pa se bo po njenih besedah potrebno odločiti po likvidaciji družbe. Postopek likvidacije bo, tako Radićeva, končan predvidoma do sredine prihodnjega leta.

Ministrica Širca pa je povedala, da pospešeno pripravljajo nominacijo za vpis Idrije na Unescov seznam svetovne dediščine. Predstavniki občine Idrija in ministrstva za kulturo so po njenih besedah ravno danes odpotovali v Madrid, kjer se bodo sestali s predstavniki španskega Almadena in ministrstva za kulturo za nadaljevanje postopka za vpis obeh mest na seznam. Kot je še pojasnil Bevk, je treba dosje na novo napisati, ker so Mehičani odstopili od skupnega vpisa vseh treh mest. Komite za svetovno dediščino naj bi o vpisu odločal leta 2012.