Svet 16.12.2010 5:30

Argentinski kipar Fabian Marcaccio bo prejel nagrado "Bernhard Heiliger"

Berlin, 16. decembra - Prejemnik nagrade sklada "Bernhard Heiliger" 2011 za kiparstvo, ki jo sklad podeljuje vsake štiri leta, je argentinski kipar Fabian Marcaccio. Nagrado, vredno 15.000 evrov, sklad podeljuje umetnikom, katerih dela so osvobojena modnih smernic, ki vladajo na umetnostnem trgu, in predstavljajo pomemben prispevek h kiparski umetnosti.

Marcaccio ustvarja žanrsko in medijsko hibridna dela na križišču kiparstva, slikarstva, oglaševanja in arhitekture.

V Nemčiji je Marcaccio znan po samostojnih razstavah v "Kölnischer Kunstverein" in v stuttgartskem "Württenbergische Kunstverein" kot tudi po sodelovanju na 11. Documenti leta 2002 v Kasslu.

Fabian Marcaccio, ki se je leta 1963 rodil v argentinskem mestu Rosario de Santa Fe, že več kot 20 let živi in ustvarja v New Yorku.

Podelitev nagrade bo 10. septembra prihodnje leto v berlinski Akademiji umetnosti. Po podelitvi nagrade bo Marcaccio razstavljal v Berlinskem muzeju "Georg Kolbe". Razstava bo na ogled od 11. septembra do 20. novembra 2011, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 1995 preminuli Bernhard Heiliger, po katerem se imenuje sklad, sicer velja za enega najpomembnejših nemških kiparjev povojnega obdobja. Njegovi kipi so postavljeni na mnogih javnih mestih v Nemčiji, posebej v Berlinu.