Slovenija 16.12.2010 14:00

Gibanica 2011 bo predstavila 15 plesnih produkcij

Ljubljana, 16. decembra - Slovenska sodobnoplesna platforma Gibanica bo v peti izdaji prihodnje leto predstavila 15 plesnih predstav. Prerez plesne produkcije si bo mogoče ogledati med 24. in 27. februarjem 2011. Gibanica ostaja bienalna platforma, po novem pa bo postala tudi slovenska sodobnoplesna mreža.

Gibanica predstavlja mešanico nacionalnega plesnega festivala in platforme, na kateri se tujim gostom festivala ponudi v premislek umetnost, ki bi jo utegnili uvrstiti v svoje različne umetniške programe.

Sodobnoplesno produkcijo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa, za prihodnjo izdajo so to bili plesalka in koreografinja Andreja Rauch Podrzavnik, teatrolog, kritik in profesor na katedri za dramaturgijo na AGRFT Blaž Lukan ter umetniška direktorica Dansens Hus v Stockholmu Virve Sutinen. Od več kot 50 prijavljenih predstav so jih izbrali 15.

Na festivalu si bo mogoče ogledati predstave Tam daleč stran. Uvod v ego-logijo (Betontanc Ltd.), Zelena luč (Mateja Bučar), Utopija 1 (Sebastijan Horvat, Leja Jurišič, Mala Kline, Jana Menger, Sinja Ožbolt, Petra Veber Rojnik, Dejan Srhoj in Grega Zorc), "10 Mini Projects" (Ivica Buljan, Jordi Casanovas, Edward Clug, Iztok Kovač, David Zambrano / EnKnapGroup), Glej me, kako ljubim; bo dovolj? (Domen Šega in Maya Levy), Goldbergove variacije (Jurij Konjar) in Bliss (Mala Kline).

Selektorji so izbrali tudi predstave Spomenik G (Janez Janša in Dušan Jovanović), Duet 012 (Rosana Hribar in Gregor Luštek), (P)razno (Evin Hadžialjević, Maja Kalafatić, Špela Tovornik, Jasna Zavodnik in Ajda Tomazin), Baga-Basta (Milan Tomašik in Alexander Gottfarb), Pure Performance (Bojan Jablanovec in Jaka Lah), "Sad sam almost 6" (Matija Ferlin), Zamrznjene podobe (Wanda in Nova de Viator) in Med nama (Leja Jurišič in Teja Reba).

V umetniškem odboru Gibanice je dozorela tudi ideja, da jo je treba razširiti z dejavnostmi, ki bodo okrepile status, vidnost in prepoznavnost slovenskega sodobnega plesa doma in v tujini. Zato so si za svoj poglavitni cilj zastavili vzpostavitev slovenske plesne mreže, ki bi domači plesni produkciji zagotavljala kontinuirano in kvalitetno postprodukcijo po Sloveniji in optimizirala učinkovitost javnih sredstev, ki se vlagajo v to umetniško prakso.

V prihodnjih dveh letih bodo tako vlagali napore v vzpostavitev gostovalne mreže po Sloveniji ter krepitev sektorja z izobraževanjem, povezovanjem, pripravljanjem pobud financerjem in zakonodajalcem, so sporočili organizatorji Gibanice.