Slovenija 17.12.2010 10:46

Praznični koncert mariborskih simfonikov z utripom glasbenih metropol

Maribor, 17. decembra - Z letošnjim božično-novoletnim koncertom želi Simfonični orkester SNG Maribor pričarati utrip glasbenih metropol sveta. Simfoniki se bodo od leta 2010 poslovili pod taktirko avstrijskega dirigenta Martina Kerschbauma in s solisti Lano Kos, Renzom Zulianom in Ireno Zdolšek. Koncert bo danes in v soboto ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor.

Nastopila bosta tudi solista baletnega ansambla SNG Maribor Olesja Hartmann in Sytze Jan Luske, za koreografijo pa je poskrbela Valentina Turcu, napovedujejo v SNG Maribor.

Na programu bodo najprej dela skladateljev in violinistov iz dunajske dinastije Strauss. Gre za očeta Johanna Straussa starejšega in sina Eduarda in Johanna Straussa mlajšega, od katerih je zlasti slednji zaslovel kot kralj valčka in operete.

Poslušalci bodo najprej prisluhnili njegovi uverturi iz danes redko izvajane operete Kraljičin čipkasti robec, nato pa še Rosalindinemu čardašu iz znane operete Netopir. Sledili bosta še francoska polka Divji ogenj in nostalgični valček Zgodbe iz Dunajskega gozda, ki ga bo izvajala tudi citrarka Irena Zdolšek.

Trdna melodična identiteta in spevnost godal, podkrepljena z godbeniškim impulzom pihal, trobil in tolkal, prevevata tudi skladbe Eduarda in Johanna Straussa starejšega. Hiter temperament je zajet v Kitajskem galopu, Seufzer galopu in hitri polki "Mit Extrapost", ki so jo poleg priljubljenega valčka Franza Leharja Zlato in srebrno prihranili za zadnji del koncerta.

Glasbeni navdih so mariborski simfoniki našli tudi pri zahodni sosedi Italiji. Na koncertu bo moč prisluhniti znani ariji Vojvode o ženski muhavosti iz Verdijeve opere Rigoletto ter priljubljenemu duetu ponovno združenih ljubimcev iz Traviate.

V sodobnejši čas bo občinstvo popeljala sinkopirana govorica neapeljskega skladatelja Ernesta de Curtisa, ki je na narečno besedilo pesnika Libera Bovia napisal skladbo Ti, ki ne prelivaš solz!, ki spominja na tango nuevo.

Na sporedu sta tudi valček iz suite Maškarada, ki jo je leta 1941 napisal armenski skladatelj Aram Iljič Hačaturjan, in izpoved Marie iz muzikala Zgodba z zahodne strani, ki jo je Leonard Bernstein napisal leta 1961.

Slovenske barve bodo zastopane v podalpskem valčku Spomin, ki je nastal izpod peresa slovenskega skladatelja Slavka Avsenika. Za simfonični orkester jo je priredil Bojan Adamič.