Svet 19.12.2010 5:00

Arhitekt Frank Gehry razkril arhitekturni projekt za šolo v Sydneyu

Sydney, 19. decembra - Svetovno poznani kanadski arhitekt Frank Gehry je razkril svoj arhitekturni projekt za poslovno šolo Univerze za tehnologijo v Sydneyu. Kot je ob predstavitvi projekta v četrtek dejal Gehry, pričakuje, da bo njegov "naguban" dizajn razvnel burno razpravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gehry (81), je povedal, da bo 150 milijonov dolarjev vreden projekt verjetno sprožil nekatera vprašanja, vendar pa je prepričan, da bo njegova "pomečkana" arhitektura na koncu kljub temu sprejeta.

"Prepičan sem, da takšne stvari, ko so enkrat zgrajene, skupnost dobro sprejme," je dejal arhitekt, ki je med drugim načrtoval Guggenheimov muzej v Bilbau in koncertno dvorano Walta Disneya v Los Angelesu.

"Veliko slabih arhitektur je bilo že zgrajenih v mestih po vsem svetu, pa se nihče resnično ne pritožuje... Ne mislim, da bo to kakšno mesto uničilo," je dejal.

Enajstnadstropno stavbo v Sydneyu naj bi začeli graditi leta 2012. To bo Gehryjeva prva arhitektura v Avstraliji.

Vzhodna stranica poslopja, ki bo stalo na vogalu Ultimo Road in Omnibus Lane, bo oblečena v rumenkasto obarvano opeko, ki bo spominjala na peščenjak in bo tako reflektirala tamkajšnjo arhitekturno dediščino. Fasado bodo razgibale krivulje in gube, kot da je narejena iz grobega tekstila.

Zahodna stranica pa bo vključevala večje steklene površine, ki se bodo lomile, in bodo odsevale okoliške arhitekture.

"Stavba bo 'nagubana' zato, ker je ena najtežjih stvari sodobno arhitekturo narediti humano, ji dati nek značaj, občutek," je pojasnil arhitekt.