Slovenija 17.12.2010 13:07

Izšla knjiga Franceta Tomšiča Od stavke do stranke

Ljubljana, 17. decembra - Založba Nova Obzorja je danes v hali podjetja Litostroj Jeklo predstavila knjigo z naslovom Od stavke do stranke avtorja Franceta Tomšiča, sindikalnega aktivista in politika, ki je zapustil obsežno dokumentarno gradivo iz časa slovenske pomladi in osamosvajanja. Tomšič je bil v prvi vrsti sindikalni voditelj, nato politik, so poudarili.

Ljubljana. Pisatelj France Tomšič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj France Tomšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Direktor Litostroja Jeklo Miroslav Gnamuš je poudaril, da je vesel, ker je predstavitev knjige prav v nekdanji hali podjetja, kjer je bilo 9. decembra 1987 veliko zborovanje litostrojskih delavcev zaradi težke poslovne situacije, slabih plač in pogojih dela. "Tomšič je zbral pogum in takrat izrekel besede, ki jih ni smel izreči, in takrat se je začela demokratizacija," je poudaril.

Tomšič je namreč od 9. do 15. decembra 1987 vodil stavko 5000 litostrojskih delavcev, med katero sta bila sprejeta sklep o ustanovitvi neodvisnih sindikatov Slovenije (današnja Neodvisnost) in pobuda za ustanovitev socialdemokratske stranke Slovenije. 15. decembra 1987 je bil nato v Cankarjevem domu ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev nove, alternativne politične zveze Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS).

"Takrat se je začel boj za demokratične spremembe in takrat je Tomšič s svojim programom prižgal luč v temi," je menila njegova žena Marta Lavrič Tomšič, ki je sicer skupaj z zgodovinarko Rosvito Pesek uredila knjigo. Žena legendarnega sindikalnega voditelja je sicer spregovorila o tem, kako je knjiga nastajala oziroma kako jo je dokončala. Dejala je, da je Tomšič nameraval izdati svoje spomine, opisati pot, ki jo je prehodil od svojih mladostniških začetkov do politične upokojitve, a jih žal ni povsem dokončal, ker je umrl letos spomladi.

"France Tomšič je zanetil iskrico, ki je zanetila slovensko pomlad," je prepričana Rosvita Pesek, ki je knjigo tudi dokončala. To je po njenem obsežen osebni pogled na najbolj burno in hkrati veličastno obdobje slovenske zgodovine.

Za predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo pa je "takih pričevanj" zelo malo. Spomnil se je srečanja Tomšiča s poljskim sindikalnim voditeljem sindikata Solidarnost Lechom Waleso na Poljskem. Takrat je Janši Tomšič dejal, da se mu je izpolnila želj, ker se je rokoval s človekom, ki je njegov vzornik.

Vloga Tomšiča v teh dogodkih, še predvsem v začetkih slovenske pomladi, je, navaja Janša, zelo podobna vlogi, ki jo je imel, sicer svetovno bolj znan Lech Walesa. Knjiga Od stavke do stranke po njegovem mnenju na nek način zapolnjuje vrzel o pričevanju tistega časa, je med drugim dejal Janša in sklenil, da je "litostrojska stavka spremenila sliko slovenskega političnega prostora".