Svet 18.12.2010 6:00

V Dresdnu največja zbirka del Cranacha starejšega in mlajšega

Dresden, 18. decembra - Dresdenska Slikarska galerija starih mojstrov bo v kratkem v Semperjevem traktu palače Zwinger na ogled postavila skoraj celotno zbirko del slikarske družine Cranach. Od 21. decembra bo na ogled stalna postavitev, ki bo vključevala kar 58 slik, so v sredo sporočili iz Državnih umetnostnih zbirk Dresden.

"Rad bi poudaril, da hranimo največjo zbirko del Lucasa Cranacha starejšega in mlajšega in njune delavnice na svetu," je dejal direktor Bernhard Maaz.

Ena najbolj reprezentativnih zbirk starejše nemške umetnosti ponuja dober vpogled v obdobje Lutherja in v teme ter podobo človeka na prehodu iz srednjega veka v renesanso, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slikarska družina Cranach je bila tesno povezana z Dresdenskim dvorom. Kmalu zatem, ko je postal dvorni slikar na dvoru v Wittenbergu, je Lucas Cranach starejši (1472-1553) dobil tudi naročilo za albertinsko vejo rodbine Wettin. Podobi vojvode Henrika der Frommen in njegove soproge Katarine Mecklenburg sta prva celopostavna portreta v evropskem slikarstvu.