Slovenija 18.12.2010 10:00

V Jazz clubu Mons božični koncert Big Banda RTV Slovenija z gosti

Ljubljana, 18. decembra - Jazz koncert v izvedbi Big Banda RTV Slovenija, ki bo ob 20. uri v Jazz clubu Mons, bo tokrat božično obarvan. Zasedba bo pod taktirko Lojzeta Krajnčana z gostoma Boškom Petrovićem na vibrafonu in pevko Maaike Den Dunnen izvedla jazzovske evergreene.

Večer klasičnega vokalno-orkestralnega jazza bo orkester izvedel z zagrebškim vibrafonistom Petrovićem, ki velja za jazzovsko legendo. Glasbenik je izjemen improvizator, znan po liričnem igranju in šaljivem komuniciranju z občinstvom, so sporočili iz Big Banda RTV Slovenija.

Kot gostja bo na koncertu nastopila še nizozemska pevka Maaike Den Dunnen, ki jo občinstvo pozna po njenem nastopu v European Jazz Orchestra 2010. Takrat je orkester vodil sloviti, nedavno preminuli nemški skladatelj Peter Herbolzheimer.

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912-1995). Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel Jože Privšek (1937-1998). Po Privškovi upokojitvi je leta 1992 vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi.

Danes je Big Band RTV Slovenija močno pomlajen. Večina njegovih članov prihaja iz jazzovskih akademij v tujini in vsi po vrsti so virtuozi na svojih inštrumentih. Umetniško vodstvo je leta 2002 prevzel Hugo Šekoranja, sicer dolgoletni saksofonist orkestra.