Slovenija 19.12.2010 12:21

Rok Zavrtanik o novi knjigarni in starih problemih

Ljubljana/Kamnik, 19. decembra - Staro mestno jedro Kamnika je bogatejše za knjigarno založbe Sanje, ki je nastala tudi na pobudo KUD Priden možic in skupine arhitektov Štajn. Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik je za STA povedal, da je nova knjigarna dokaz, da se z voljo in skupnimi cilji da uresničiti marsikateri projekt. Kar pa ne velja, je dodal, za ljubljanske oblastnike.

Ljubljana. Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Založba Sanje eno knjigarno že ima na Tavčarjevi v Ljubljani, za še eno, v Kamniku, pa so se po Zavrtanikovih besedah odločili, ker je za projekt vladalo skupno zanimanje. KUD Priden Možic je prevzel producentsko vlogo, arhitekti Štajn so poskrbeli za notranjo opremo, naklonjenost knjigarni je na četrtkovem uradnem odprtju knjigarne izrazil tudi kamniški župan Marjan Šarec.

Knjigarna v izmeri 60 kvadratnih metrov po Zavrtanikovem mnenju ponuja jagodni izbor knjižnega programa založbe Sanje, na policah pa je seveda najti tudi knjige drugih založb. Na svoj račun bodo v kamniški knjigarni prišli še ljubitelji glasbe in filma, obetajo pa se tudi številne kulturne prireditve.

Zavrtanik želi z novo knjigarno kljub velikemu finančnemu tveganju dokazati, da je za skupne cilje nujno povezovanje, ter da veliko pomeni tudi podpora lokalne oblasti. V Kamniku ta vsekakor obstaja, kar pa, tako Zavrtanik, ne velja za Ljubljano.

Založba Sanje je lani v tem času v Miklošičevem parku namreč pripravila praznični knjižni sejem, ki ni naletel na posluh mestnih oblasti in je organizatorjem pridelal le izgubo. Letos se je ljubljanska občina odločila, da v sklopu Ljubljane - svetovne prestolnice knjige v prazničnih dneh Mestni trg med 18. in 31. decembrom odstopi založnikom.

Na povabilo, da svoje knjižne programe predstavijo na stojnicah, so se odzvale založbe Mladinska knjiga, Družba Piano, Lepa beseda, Didakta, Desk, Sanje, Morfem, Avrora in Sidarta.

Zavrtanik je nad organizacijo sejma pod okriljem ljubljanske občine vse prej kot zadovoljen. Da stojnice ne bi pretirano kazile Mestnega trga, so dovoljene le tiste "odprtega tipa", na občini pa so prepovedali tudi dovod elektrike. Prodajalci bodo tako zmrzovali na stojnicah, kar je, je za STA še povedal Zavrtanik, poveden primer, kakšen je resničen odnos občine do kulture.