Slovenija 20.12.2010 14:06

Dvajset let zbirke Lambda: Uspešen preboj homoerotične literature

Ljubljana, 20. decembra - V Škucu bodo ob 20. uri obeležili 20-letnico hišne knjižne zbirke Lambda s homoerotično usmeritvijo. Na slavnostnem dogodku bo v ospredju izbor naslovov z letošnjo letnico. Pozornost bodo namenili tudi pestri zgodovini zbirke, v kateri je do danes izšlo skorajda 90 naslovov. Za glasbeni vložek bo poskrbela kantavtorica Xenia Jus.

Zgodovina zbirke Lambda sega v konec 80. let. Pobudnik in urednik zbirke Brane Mozetič je za STA povedal, da je bil zanj povod za zbiranje ali izdajanje literature, ki tematizira homoerotiko ali homoseksualnost, že antologija svetovne homoerotične poezije 20. stoletja z naslovom Drobci stekla v ustih. Ta je v knjižni zbirki Aleph izšla leta 1989.

Omenjena antologija je bila zelo dobro sprejeta, kar je Mozetiča spodbudilo k nadaljnjem raziskovanju pojava homoerotike v slovenski literaturi. Mozetič je bil tedaj že dejaven v okviru društva Škuc. Predlagal jim je uvedbo povsem nove knjižne zbirke in sprejeli so ga odprtih rok.

Mozetič je letni program zbirke širil v skladu z razpoložljivimi sredstvi. V prvih letih je izšlo zelo malo knjig, ena ali dve letno. Kasneje je začel pridobivati sredstva iz tujine in tako se je število letno izdanih knjig do danes povečalo na sedem do osem naslovov.

"Mislim, da je zelo pomembno, da se je Lambda vzpostavila kot trdna in kakovostna knjižna zbirka," meni Mozetič. Eno od priznanj za zbirko je tudi, da finančno podporo dobiva iz tujine. Mozetič je pojasnil, da je zbirka v zadnjih letih kar štirikrat pridobila sredstva iz programa Kultura Evropske unije. Skupaj je bilo tako iz zbirke financiranih kar 25 knjig.

Lambda ima določen krog bralstva, ki se zanima za homoerotično literaturo oziroma širšo teorijo seksualnosti. V zbirko so se uvrstila prevodna dela številnih priznanih avtorjev, kot so Arthur Rimbaud, Michel Foucault, Pier Paolo Pasolini, Jean Genet in Judith Butler.

Poleg prevodov pa zbirka zajema tudi dela slovenskih avtorjev in avtoric, ki so se po Mozetičevih besedah "skorajda rodili v Lambdi" ter postali širše priznani. Prva knjiga v zbirki, ki je izšla leta 1990, je bila antologija homoerotične ljubezni v slovenski literaturi z naslovom Modra svetloba. Knjiga je obsegala odlomke iz domačih literarnih del, od Stritarja in Cankarja do sodobnikov.

Že omenjena knjiga je, tako Mozetič, nakazala, da je bila Lambda v veliki meri ustanovljena, da bi spodbudila slovenske avtorje in avtorice, ki pišejo na tematiko homoseksualnosti, in jim hkrati ponudila prostor za objavo. Poleg Mozetiča se pod objavljena dela v zbirki med drugimi podpisujejo Suzana Tratnik, Nataša Velikonja, Ciril Bergles in Boris Pintar (prej pod psevdonimom Gojmir Polajnar) ter nekateri mlajši avtorji.

Pri Lambdi spodbujajo tudi še neuveljavljene slovenske pisce. V prvi polovici leta organizirajo odprto branje, na katerem se lahko predstavijo mladi avtorji in avtorice, katerih besedila še niso bila objavljena.

Na nocojšnjem slavju, kot so zapisali organizatorji, "brez ognjemeta in petard" bodo spregovorili o letošnjih izdajah: Foucaultovi Zgodovini seksualnosti ter delih Divja bitja Sama D'Allesandra in Kristali soli Milana Šelja. Kot novosti bosta predstavljeni knjigi Valencia avtorice Michelle Tea in Pankrtka iz Karoline Dorothy Allison. Spregovorili bodo tudi o delu Intimno državljanstvo Romana Kuharja in knjigi Izpovedi maske, pod katero se podpisuje Jukio Mišima.