Svet 21.12.2010 5:30

Umrla velika interpretka Wagnerja Hilde Rössel Majdan

Dunaj, 21. decembra - V 90. letu starosti je umrla avstrijska operna pevka Hilde Rössel Majdan, znana po svojem kontraaltu in kot interpretinja Richarda Wagnerja. Kot članica Dunajske državne opere ("Staatsoper Wien") je v 25 letih odpela 62 vlog v skupaj 1553 nastopih.

Poleg velikih Wagnerjevih vlog za kontraalt, kot sta Erda v tetralogiji Nibelunški prstan in Brangäne v Tristanu in Izoldi, se je Rössel Majdan osredotočila na Mozarta. Vlogo Marcelline v Figarovi svatbi je odpela nič manj kot 194-krat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Dunajski državni operi je zadnjič nastopila v Schönbergovi operi Mojzes in Aron 22. novembra 1976. V svoji dolgoletni karieri je nastopila na odrih mednarodnih festivalov v Salzburgu, Edinburghu in Aix en Provence.

Rössel Majdan je veljala za eno izmed največjih pevk oratorijev in samospevov svojega časa. Posnela je vsa Bachova dela za kontraalt, najgloblji in zelo redek ženski glas, in sodelovala z dirigenti, kot so Hermann Scherchen, Hans Knappertbusch, Herbet von Karajan, Karl Böhm, Rafael Kubelik, Otto Klemperer in Leonard Bernstein.

Rojena 30. januarja 1921 v Moosbierbaumu v Spodnji Avstriji je začela svojo kariero pri 30. letih, ko je po kratkih pripravah nastopila v Mahlerjevi Drugi simfoniji v Državni operi pod taktirko Otta Klempererja. Leto kasneje je pela v Bachovem Pasijonu po Mateju, ki ga je v Dunajski koncertni hiši ("Wiener Konzerthaus") dirigiral Wilhelm Furtwängler.

Leta 1962 je prejela častni naziv avstrijske "Kammersängerin".

Poleg kariere operne pevke je Hilde Rössel Majdan delovala kot profesorica petja na glasbenih univerzah v Grazu in na Dunaju.