Slovenija 21.12.2010 10:33

V Galeriji Krka v Novem mestu razstava slik Mateja Metlikoviča

Novo mesto, 21. decembra - V novomeški Galeriji Krka bodo ob 19. uri odprli razstavo slik Mateja Metlikoviča, ki se s svojimi deli navezuje na širše kulturnoumetniško dogajanje šestdesetih in sedemdesetih let minulega stoletja. Kot slikar želi temeljiteje raziskati pojav ustvarjalnega navdiha in notranje nuje.

Kot je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe, je Metlikoviču blizu povezovanje različnih oblik umetnosti. Na vseh ravneh ustvarjanja uporablja risbo, ki mu ne služi zgolj kot osnova za slikarstvo.

V zadnjih letih nastali Metlikovičevi nizi podob se porajajo iz enega samega poudarjenega likovnega vzorca, na belem slikovnem polju ali zgoščeno živobarvni podlagi naslikane enostavne črne črte pa s simbolično živim sporočilom poseljujejo njegov slikovni prostor,

Metlikovič z risbo razčlenjuje lastno slikarstvo, z nenehnim dialogom med obliko in vsebino, likovno tradicijo ter inovacijami pa obuja minljivost in jo v več pomenih vrača v sedanjost ter išče in raziskuje nove poti.

Avtorjevo ustvarjanje je nagonsko, vendar nikakor ne naključno, kar potrjujejo naslovi njegovih del ali ciklov, ki poleg jasne simbolike vodijo v branje umetnikovega sporočila. Metlikovič lastno ustvarjanje nadgrajuje na način slikarskih miselnih odbleskov, porojenih v duhovnem prepletu barv, risbe, glasbe in poezije.

Matej Metlikovič se je leta 1956 rodil v Kranju. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1978 diplomiral iz slikarstva. Posveča se tudi likovni opremi sakralnih prostorov. Živi in ustvarja v Ljubljani.