Svet 23.12.2010 6:00

Vlogo Tannhäuserja v Bayreuthu bo prevzel tenorist in rockovski glasbenik

Bayreuth, 23. decembra - Švedski tenorist Lars Cleveman bo v Bayreuthu prihodnje poletje debutiral kot Tannhäuser v istoimenski operi, pri tem pa bi mu lahko pomagala njegova vzporedna kariera rockovskega glasbenika. Tudi Tannhäuser je lik, ki je v resnici pesnik, pevec in glasbenik, je Cleveman povedal za revijo "Das Opernglas".

Cleveman bo utelesil naslovno vlogo nove uprizoritve opere Tannhäuser v režiji Sebastiana Baumgartna, ki bo festival, posvečen Richardu Wagnerju, odprla 25. julija. Dirigiral bo Thomas Hengelbrock.

"Kot pevec v Wagnerjevih operah festivalu v Bayreuthu ne smeš reči 'ne', kajti drugače si mrtev", je dejal švedski tenorist. "Star sem 52 let in bayreuthski festival bo zame pomembna izkušnja," je še dodal.

Preden je Cleveman postal operni pevec, je ustanovil Dom Dummaste, ki je bila prva alternativna elektronska skupina na Švedskem. "Še danes delujem kot rockovski glasbenik in ko imam čas, skladam pesmi," je dejal. Pred kratkim je izdal solo album z lastnimi pesmimi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izkušnje na obeh področjih, tako opernem kot rockovskem, bi zato lahko bile zelo dobrodošle pri vlogi Tannhäuserja, je še dejal Cleveman.

Bayreuth je svetovno znan po festivalu ("Festspiele"), ki ga je začel prirejati skladatelj Richard Wagner (1813-1883). Festival poteka v operni hiši, ki jo je dal zanj leta 1876 postaviti njegov privrženec, bavarski kralj Ludvik II.. Vstopnice za festival so razprodane tudi več let vnaprej.