Slovenija 25.12.2010 12:00

Mestni muzej Ljubljana v letu 2011

Ljubljana, 25. decembra - Mestni muzej Ljubljana za leto 2011 med drugim napoveduje razstavo Ženski svet(ovi): Zgodbe v muzeju in gostujočo arheološko razstavo Antični Grki na Hrvaškem, ki bo v Ljubljano pripeljala bronast kip Apoksiomena. Ob Firencah bo kip prvič razstavljen izven Hrvaške. Pestro razstavno leto se obeta tudi v Galeriji Jakopič in galeriji Vžigalica.

Razstava Ženski svet(ovi): Zgodbe, ki jo bodo odprli 13. januarja, je nastala v okviru študijske skupine Mestni muzej Ljubljana in Ljubljančani. Skozi zbrane predmete pripoveduje tematske zgodbe desetih Ljubljančank, rojenih med letoma 1928 in 1946. Vsaka zgodba je odraz časa in prostora, v katerem se je dogajala, hkrati pa predstavlja pobudo za razmislek o današnji ženski in njenih svetovih ter medgeneracijski povezanosti.

V februarju bo v Zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana razstavljena lesena konica, ki so jo arheologi našli pri podvodnem arheološkem pregledu reke Ljubljanice na območju obnove brežine v Sinji Gorici na Ljubljanskem barju. Ugotovljena starost predmeta je od 38 do 45 tisoč let. Po doslej znanih podatkih gre za prvo tovrstno najdbo na svetu.

Od marca do konca maja bo v muzeju gostovala arheološka razstava Antični Grki na Hrvaškem, ki bo zajela obdobje od 12. do 1. stoletja pr.n.št. Med eksponati bo tudi bronast kip Apoksiomena, ki bo poleg Firenc tokrat prvič razstavljen izven Hrvaške. V projektu Muzeji povezujemo, ki ga Mestni muzej Ljubljana pelje od leta 2007, pa se bodo v letu 2011 osredotočili na narodne skupnosti. Prvi se bodo s svojimi zgodbami predstavili Makedonci, sledili bodo Srbi.

V Muzeju bo od junija do oktobra gostovala tudi razstava o Avguštinu Hallersteinu, rojenem leta 1703 v Ljubljani, ki je 35 let vodil znanstvena raziskovanja in meritve na kitajskem dvoru v Pekingu. Hallerstein se je, čeravno si je največ slovesa pridobil v astronomiji, močno izkazal tudi kot diplomat, geograf, krasoslovec, demograf in raziskovalec elektrotehnike.

Sredi novembra bodo pripravili razstavo Bogovi, cesarji, politiki, umetniki, anonimneži.... Na njej bodo predstavljena dela iz bogate zbirke kipov Mestnega muzeja Ljubljana, pri čemer bo rdeča nit razstave portret kot ikonografski motiv.

V Galeriji Jakopič bodo v januarju odprli razstavo In memoriam Vojteh Ravnikar: Arhitekturni biro Ravnikar-Potokar. Osrednja razstava programskega leta Galerije Jakopič bo posvečena enemu največjih slovenskih fotografov umetniške, gledališke in fotoreportažne fotografije, Tonetu Stojku.

Od 23. septembra do 20. novembra bo galerija kot eno od teh osrednjih razstavišč gostila 29. mednarodni grafični bienale.

Retrospektivna razstava NSK - XXX pa bo pred oči javnosti postavila fotografsko gradivo, ki ga je na temo kolektiva NSK v treh desetletjih posnel Jože Suhadolnik.

V galeriji Vžigalica se bodo zvrstili projekt filmske režiserke in video ustvarjalke Jasne Hribernik "Lifestream", razstava štirih nominirancev za nagrado skupine OHO, razstava Svetlobna gverila - zvok in razstava ameriškega konceptualnega umetnika Stephena J. Shanabrooka Potujoči idiot, je za STA sporočila Maja Kovač iz službe za odnose z javnostmi Muzeja in galerij mesta Ljubljana.