Slovenija 23.12.2010 11:09

Festival in generalna skupščina NETA leta 2011 v Ljubljani

Podgorica/Ljubljana, 23. decembra - Festival Nove evropske teatrske akcije (NETA) in generalna skupščina članov mreže bosta leta 2011 potekala v Ljubljani, so med drugim sklenili na nedavni generalni skupščini mreže NETA v Podgorici. Dogodka bosta potekala skladno s terminom 18. mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, so sporočili s kulturnega društva B-51.

Generalne skupščine NETA se je 18. decembra udeležilo 15 predstavnikov evropskih gledališč in festivalov. Skupščino je vodil generalni sekretar NETA Damir Domitrović Kos iz festivala Ex Ponto, iz Slovenije pa sta se je udeležila še Jožko Čuk iz SNG Nova Gorica in Primož Bebler, ki je zastopal koprski Primorski poletni festival in Slovensko stalno gledališče iz Trsta.

Skupščino je zaokrožila premiera predstave Črnogorskega narodnega gledališča iz Podgorice Gorski venec, nastale po pesnitvi Petra II. Petrovića Njegoša, v režiji Diega de Bree.

V mrežo gledališč in festivalov NETA je vključenih 30 festivalov in gledališč iz 13 držav z območji Vzhodne Evrope, Turčije in Rusije. V letu 2011 bo dejavnost mreže usmerjena k izvedbi 5. mednarodnega festivala NETA v Ljubljani, prvega Festivala komornega teatra NETA v bolgarski Vraci ter k izdaji novega kulturnega magazina NETA.

Pod okriljem mreže bo prihodnje leto nastala druga mednarodna koprodukcija v režiji Oliverja Frljića, na sporedu pa bodo tudi številna gostovanja produkcij NETA in sodelovanja članov mreže.

Med dolgoročne cilje mreže sodita oblikovanje mednarodnega igralskega ansambla NETA in projekt NETA mednarodna televizija, so še zapisali v kulturnem društvu B-51, kjer je tudi sedež zavoda NETA.