Svet 24.12.2010 5:00

Christian Bale v filmu o pokolu v Nanjingu

Peking, 24. decembra - Priznani kitajski režiser Zhang Yimou je k sodelovanju pri novem filmu o japonskem pokolu v Nanjingu povabil Christiana Balea. Britanski igralec bo nastopil v vlogi pogumnega duhovnika. Zhanga je Bale prepričal zaradi sposobnosti vživljanja v različne like.

Zhang, med drugim znan po filmu Heroj in režiji otvoritvene slovesnosti na Olimpijskih igrah leta 2008, je dejal, da bo nastop slavnega igralca pritegnil širše občinstvo, ki bo tako izvedelo več o pokolu, je režiserjeve besede po časniku China Daily povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Nanjing, tedaj kitajsko prestolnico, je leta 1937 zasedla japonska vojska. Po kitajskih podatkih je bilo tedaj ubitih 300.000 civilistov, japonski vojaki pa so posilili na tisoče žensk. Dogodek je pustil močan pečat v kitajsko-japonskih odnosih.

Bale (36) bo v Zhangovem filmu z delovnim naslovom "Nanjing Heroes" (Heroji Nanjinga) nastopil v vlogi ameriškega duhovnika, ki po japonski zasedi mesta v cerkvi ponudi zatočišče 13 prostitutkam in študentkam.

Scenarij temelji na romanu Yana Gelinga, nastalem po resnični zgodbi Johna Mageeja, krščanskega misijonarja, ki je med pokolom pomagal rešiti na tisoče kitajskih civilistov in vojakov.

Proračun filma znaša slabih 70 milijonov evrov. Producent Zhang Weiping ni razkril, koliko bo znašal Baleov honorar.