Svet 25.12.2010 6:00

Medvedek Pu praznuje 85 let

Rim, 25. decembra - Na božič leta 1925 se je prikupni, sladkosnedi medvedek Pu prvič pojavil med stolpiči časopisa London Evening News ter osvojil srca otrok z vsega sveta. Pri Walt Disneyju bodo 85. rojstni dan risanega junaka proslavili z novim animiranim filmom, ki bo v kinematografih na ogled predvidoma aprila 2011, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Medvedek Pu in njegovi prijatelji Pujsek, Sivček, Kengi in Ruj, Sova, Tiger in Christopher Robin se radi potikajo po Stoletnem gozdu, kjer jih čakajo vedno nove dogodivščine. Do sedaj so bili v produkciji Walt Disneya posneti štirje animirani celovečerci: trilogija "The Many Adventures of Winnie the Pooh" (Številne dogodivščine medvedka Puja), Tiger in Medvedek Pu (2000), Medvedek Pu in pujskova velika pustolovščina (2003) ter Medvedek Pu in Slovon (2005).

Avtor Pujevih peripetij je bil pisatelj, humorist, pisec iger in časnikar Alan Alexander Milne (1882-1956). Knjige zgodb o medvedku Puju so po vsem svetu prodali v več kot 50 milijonih izvodov in jih prevedli v 31 jezikov. Disneyjeve filmske priredbe predstavljajo napore in vztrajnost, kako v gibljivih sličicah povedati Pujeve zgodbe malo drugače, pa vendar še vedno na podobno domišljijsko izviren način, ki se ne izneveri avtorjevi zamisli, piše na Kolosejevi spletni strani.