Slovenija 27.12.2010 11:03

Družina klovnov pantomimikov v Cankarjevem domu

Ljubljana, 27. decembra - Cankarjev dom (CD) bo v prednovoletnem tednu gostil klovnovsko pantomimično gledališče Licedei iz Sankt Peterburga s predstavo Družina SeMiAnYk. Predstava je sladko-grenki portret "popolnoma zmešane familije", v kateri se za prevlado bojujejo oče pijanec, glasna mati ter trop divjih otrok, so zapisali v CD. Družina bo prvič nastopila ob 19.30.

Klovnovsko pantomimično gledališče Licedei je v zadnjem desetletju z velikim uspehom gostovalo po svetu. V gledališču na meji med klovnijado, varietejsko predstavo in tragično farso nastopajo plesalci, akrobati, glasbeniki in igralci. Uprizarjajo predstave brez besed, ki so razumljive gledalcem vseh starosti.

"Križajte Simpsone z angleško televizijsko serijo Shameless, vzemite jim moč besede in že ste na dobri poti do trčenega sveta disfunkcionalnosti in ekscentričnosti, ki ju v slogu energičnih risanih filmov oživljajo klovni pantomimiki gledališča Licedei iz Sankt Peterburga," so kritiko spletnega portala METRO povzeli v Cankarjevem domu.

Gledališče Licedei je skupaj s skupino klovnov ustanovil Slava Polunine. Njihove skeče so prevevale zahodne melodije, v njih pa je bilo opazno pomanjkanje poveličevanja takratne Sovjetske zveze. Sovjetske oblasti so gledališčnike zato obravnavale z nezaupanjem, občinstvo pa jih je hitro vzljubilo.

Svoje delo člani gledališča prepletajo tudi s političnim aktivizmom. Predstava "Katastroph" je postala manifestacija zoper jedrske nevarnosti. Po razpadu Sovjetske zveze se je prvotna skupina razšla. Več članov je ubralo samostojno pot, nekateri so se celo pridružili skupini Cirque du Soleil.

Ostali člani so ustanovili šolo klovnovstva na Akademiji dramskih umetnosti Kolidža v Sankt Peterburgu. Tako so se starim članom gledališča Licedei pridružili novi, ki so ekipi vdihnili svežo vitalnost.

"Prepustite se predstavi, predajte se humorju, počite od smeha, pričakujemo vaš smeh... Ampak od vas, dragi gledalci iz držav tujih naši lastni, tudi kaj več, če je le možno...? Vnaprej hvala!," svoje občinstvo nagovarjajo člani gledališča Licedei.