Svet 28.12.2010 5:00

Politični esej Stephana Hessla, ki poziva k uporu, velika prodajna uspešnica

Pariz, 28. decembra - Francoski založniški trg je presenetil uspeh eseja "Indignez-vous!" (Razjezite se!) izpod peresa 93-letnega diplomata Stephana Hessla, ki je že pet tednov najbolj prodajana knjiga v knjigarnah. Avtor v eseju poziva bralce k premisleku stanja moderne družbe ter k miroljubni vstaji in oživljanju vrednot francoskega odpora.

Hessel v 30 strani dolgem eseju Francoze poziva, da bi ponovno sprejeli pozabljene vrednote francoskega odpora ter izrazili jezo. "Pozivam državljane, mlade in stare, da prevzamejo odgovornost za ureditev v naši družbi, ki ne deluje", je dejal Hessel. In še: "Vsakemu od vas želim, da bi našel svoje lastne razloge za ogorčenje."

Njegovo nezadovoljstvo izhaja iz naraščajočega prepada med revnimi in bogatimi, nesprejemljivega ravnanja Francije z ilegalnimi priseljenci, zavzema se za svobodo tiska, zaščito okolja, Palestince in boljši socialni sistem. Esejist poziva k miroljubni in nenasilni vstaji.

Knjigo so oktobra sprva izdali v 6000 izvodih pri mali založbi Indigene, ki ima sedež na podstrešju hiše v mestu Montpellier na jugu Francije. Prodajali so jo za pičle tri evre. Po dveh mesecih na seznamu najbolj prodajanih knjig je esej pri kupcih postal bolj priljubljen kot nagrajeni najnovejši roman Michela Houellebecqa "La Carte et le Territoire" (Zemljevid in teritorij) in številne božične zgodbe. Prodali so ga v 600.000 izvodih, založniki pa napovedujejo, da bo prodaja dosegla milijon. Esej že prevajajo v več evropskih jezikov.

Uspeh eseja lahko pojasnimo s Hesslovo karizmo in življenjsko zgodbo, piše Guardian, hkrati pa velika priljubljenost knjige med bralci odraža tudi splošno nezadovoljstvo s socialnimi razlikami v času predsedovanja Nicolasa Sarkozyja. Nekdanja dopisnica dnevnika Le Monde in soustanoviteljica založbe Indigene Sylvie Crossman je dejala, da je knjiga uspešnica tudi zato, ker je avtor pravi bojevnik in ne kabinetni intelektualec.

Hessel se je rodil v Berlinu leta 1917 in pri sedmih letih emigriral v Francijo. Med nacistično okupacijo Francije se je pridružil odporniškemu gibanju. Bil je zajet in deportiran v taborišči Buchenwald in Dora. Po 2. svetovni vojni je pomagal pri pisanju osnutka Splošne deklaracije človekovih pravic, ki so jo Združeni narodi razglasili decembra leta 1948. Pozneje se je Hessel posvetil diplomatski karieri.