Svet 28.12.2010 6:00

Ob stoletnici rojstva Dylana Thomasa bodo prenovili park njegovega otroštva

London, 28. decembra - Lokalne oblasti mesta Swansea v južnem Walesu so se odločile, da bodo ob 100-letnici rojstva Dylana Thomasa prenovile park njegovega otroštva. Prenovo parka Cwmdonkin bo mesto podprlo s 965.000 evri. Oktobra 2014 bo tam potekala slovesnost, s katero bodo obeležili umetnikovo obletnico.

Valižanski pesnik Dylan Thomas (1914-1953) se je rodil na naslovu "Cwmdonkin Drive 5", le streljaj od parka, ki je za časa šolanja postal njegovo najljubše shajališče in navdihoval tudi njegovo delo, vključno s pesmijo "The Hunchback in the Park".

Thomas je pisal tudi kratke zgodbe in scenarije za radio in televizijo. Leta 2008 je režiser John Maybury posnel ljubezensko zgodbo Na robu ljubezni ("The Edge of Love"), postavljeno v čas II. svetovne vojne. Zgodba se vrti okrog dveh svobodomiselnih lepotic in središča njunega zanimanja, Dylana Thomasa, ki ljubi obe.

"Dylan Thomas je najbolj znan meščan Swansea in park Cwmdonkin je ena izmed mestnih lokacij, ki so postale sinonim za pesnika", je po poročanju francoske tiskovne AFP agencije dejal član mestnega sveta Graham Thomas. "Zato je zelo prikladno, da bomo park prenovili ob stoletnici njegovega rojstva", je še dejal.

Park Cwmdonkin je bil odprt leta 1874. Je eden izmed najstarejših v Walesu in vsako leto pritegne na tisoče turistov.