Slovenija 28.12.2010 11:45

V galeriji Photon prvi iz niza videovečerov Pritisni Play za performans

Ljubljana, 28. decembra - V galeriji Photon bodo ob 19. uri pričeli z novim ciklom večernih videoprojekcij, ki so jih poimenovali Pritisni Play za performans. Program video večerov v organizaciji zavoda Kolektiva je niz mesečnih dogodkov, na katerih predstavljajo domačo in mednarodno videoprodukcijo po izboru vabljenih umetnikov, kuratorjev, institucij in festivalov.

Pritisni Play za performans je drugi del projekta "Kolektiva Calling?" oziroma videokorespondence med skupino ADA Rotterdam in ljubljansko skupino Kolektiva. V prvem delu korespondence je ADA gostila projekcijo, ki jo je pripravila Kolektiva. Projekcija je bila sestavljena iz izbora mednarodne selekcije "Video in Progress 3: Polja performativnega", ki obravnava temo performans za video. Izbor je vseboval videe, ki obravnavajo različna formalna in konceptualna izhodišča raznovrstnih interpretacij performansa v odnosu do gibljive slike v kontekstu sodobne vizualne umetnosti.

ADA je kot odziv na izbor Kolektive pripravila svoj program videov, ki prav tako obravnavajo performans, so sporočili iz galerije Photon.

Jedro ADE tvori šest umetnikov iz Rotterdama: Deirdre M. Donoghue, Esme Valk, Gerwin Luijendijk, Maja Bekan, Margo Onnes in Sjoerd Westbroek. Zavod Kolektiva, ki je producent projekta, pa sestavljajo slovenski umetniki Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič.

ADA je platforma za debato in umetnost. Neodvisna iniciativa umetnikov je bila ustanovljena septembra 2008 kot meddisciplinarno okolje, ki omogoča prostor kritične refleksije v umetnosti. Skupna filozofija članov je zaupanje v vrednost specifičnih okvirjev medčloveških odnosov kot umetniško relevantnih in vrednih prostorov, iz katerih lahko vznikajo nova spoznanja.