Na hitro prelistano 1.1.2011 12:07

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. januarja - Pri Modrijanu so v zbirki Bralec izdali roman Stephena Kinga Deklica, ki je oboževala Toma Gordona, pri založbi Sanje pa slikanico Kristine Brenkove Prišel je velikanski lev, ki jo je ilustrirala Polona Lovšin. Založba Totaliteta je izdala novo kuharico zakoncev Novak Ljubezen skozi želodec 2, Stripburger pa stripovsko zgodbo Davea Cooperja Špeh.

Ljubljana. Roman avtorja Stephena Kinga z naslovom Deklica, ki je oboževala Toma Gordona. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorja Stephena Kinga z naslovom Deklica, ki je oboževala Toma Gordona.
Foto: STA

Ljubljana. Kuharica avtorjev Luke Novaka in Valentine Smej Novak z naslovom Ljubezen skozi želodec 2. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharica avtorjev Luke Novaka in Valentine Smej Novak z naslovom Ljubezen skozi želodec 2.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorice Kristine Brenkove z naslovom Prišel je velikanski lev. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorice Kristine Brenkove z naslovom Prišel je velikanski lev.
Foto: STA

Ljubljana. Stripovska zgodba avtorja Davea Cooperja z naslovom Špeh: Zatreskan v Tino. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovska zgodba avtorja Davea Cooperja z naslovom Špeh: Zatreskan v Tino.
Foto: STA

DEKLICA, KI JE OBOŽEVALA TOMA GORDONA - ROMAN O SPOPADANJU DEVETLETNE DEKLICE Z ŽIVLJENJEM IN SVETOM

Protagonistka romana je devetletna deklica Trisha McFarland, ki se sprva izgublja v nenehnih prepirih med materjo in starejšim bratom, nato pa se izgubi še zares, in sicer v gozdu. Ta je neusmiljen, saj ji postreže s številnimi nevšečnostmi. Skozi dneve, polne naporne hoje, in noči, polne strahu, je edino, kar jo drži pri zavesti, walkman. Ta ji omogoča vez s svetom, v katerem so ljudje, bejzbol in njen najljubši igralec Tom Gordon. Ali bo Gordon rešil igro ter s tem izgubljeno deklico, je vprašanje, ki ga pisatelj spretno stopnjuje skozi poglavja, ki tečejo kakor menjave v bejzbolu. Roman se spretno dotakne razumevanja in občutenja sveta skozi oči devetletnice, ki se spopada z elementarnimi težavami, kot je rešitev iz gozda, odnosi - ločitev staršev - ter z brutalnim spoznanjem: "Svet ima zobe in lahko te ugrizne, kadar hoče." Roman je prevedla Aleksandra Kocmut.

Ameriški pisatelj Stephen King (1947) je med bralci zelo priljubljen. Po njegovih literarnih predlogah so posneli številne filme, med njimi Carrie, Kaznilnica odrešitve in Zelena milja. Kingov opus je obsežen in raznovrsten. Prejel je precej nagrad, med drugim za najboljšega pisatelja leta (1982), za svetovnega mojstra srhljivke (1992) in za življenjsko delo (2002, 2004, 2007). Avtor, ki včasih objavlja pod psevdonimom Richard Bachman, je cenjen tudi kot pisec esejistike. Deklica, ki je oboževala Toma Gordona, ki ga je napisal leta 1999, je 12. Kingov roman, preveden v slovenščino.

PRIŠEL JE VELIKANSKI LEV - SLIKANICA O PRIJATELJSTVU MED DEČKOM MATICEM IN LEVOM

Pri Sanjah so bogatejši za slikanico s pravljico o Maticu in velikanskem levu. Kot so zapisali, je žlahtno besedilo Kristine Brenkove obogateno z mehkimi in navihanimi ilustracijami Polone Lovšin. Pravljica se začne z levovim obiskom Matica in njuno potjo v Afriko, iz katere se Matic želi vrniti domov. Lev ga pripelje domov, sam pa se vrne v svojo domovino.

Kristina Brenkova (1911-2009) je bila pesnica, dramatičarka in prevajalka, sodi pa tudi med najpomembnejše urednike za mladinsko in otroško literaturo. Študirala je psihologijo in pedagogiko, iz slednje je tudi doktorirala. Od leta 1949 pa vse do upokojitve leta 1973 je bila urednica pri Mladinski knjigi. Napisala je številna dela za otroke, med njimi Deklico Delfino in lisico Zvitorepko, Partizanko Kristino in Hišo ob potoku. Prek njenih prevodov Pike Nogavičke in Bratca in Kljukca s strehe so tudi slovenski otroci vzljubili Astrid Lindgren, hkrati pa je v mnogih antologijah zbirala ljudsko pripovedništvo z vsega sveta. Za delo je prejela več nagrad in priznanj, med drugim leta 1980 Levstikovo nagrado.

Polona Lovšin (1973) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ilustrirala je več slikanic, večinoma v zbirki Čebelica, ki izhaja pri Mladinski knjigi. Opremila je tudi več učbenikov za prvo triado, že več let pa kot ilustratorka sodeluje z revijama Ciciban, Cicido in Mini moj planet. Sodelovala je na številnih bienalih ilustracij.

LJUBEZEN SKOZI ŽELODEC 2 - NOVA KUHARICA ZAKONCEV NOVAK

Nova kuharica Luke Novaka in Valentine Smej Novak bo bralca, ki ga zanima kulinarika, popeljala v kraljestvo solat, testenin, mesa in rib, mu predlagala, kako se lotiti pečenja slaščic in ga naučila mešanja koktajlov. Posebno poglavje je namenjeno praznični kuhariji, od novoletnega lososa v testu do velikonočne pince. "Kuhajmo ekonomično, tako s časom kot s sredstvi, in jejmo po zdravi pameti - zmerno, običajno, pravo hrano", nagovarjata avtorja knjige z dvema stotinama novih receptov.

Luka Novak (1963), komparativist in romanist, je založnik, publicist in prevajalec. Leta 2008 je izdal svoj prvi roman Zlati dež ali kaj hoče moški. Valentina Smej Novak (1976) je filozofinja. Je avtorica številnih kolumn, prevedla pa je tudi več kuharskih knjig. Z možem sta scenarista in voditelja TV kuharske oddaje Ljubezen skozi želodec.

ŠPEH - STRIPOVSKA ZGODBA O OBSESIVNEM ODNOSU MED SLIKARJEM IN NJEGOVIM MODELOM

Delo Špeh, podnaslovljeno Zatreskan v Tino, je zadnji stripovski roman iz triptiha "SuckleCrumpleRipple", ki je nastajal sedem let. Knjiga je Cooperjevo prelomno delo, saj je za razliko do nadrealističnih knjig "Crumple" in "Suckle" tako vsebinsko kot likovno zelo realistična. Prinaša ekspresivno zgodbo o zakompleksanem slikarju Martinu, ki se zaplete v obsesiven odnos s svojim modelom. Ta odnos ga pripelje do razmišljanja o lastnih pogledih na lepoto in spolnost. Špeh je večplastna, dinamična zgodba, ki razkriva paleto čustev glavnih junakov in njun pogled na spolnost in privlačnost. Delo je prevedel Matej de Cecco.

Dave Cooper oz. David Charles Cooper (1967) je strip avtor, ilustrator, slikar in oblikovalec. Ko ne riše stripov, slika; svoje oljne slike razstavlja po vsem svetu. Pod psevdonimom Hector Mumbly ustvarja tudi knjige za otroke in se ukvarja z animacijo. Za svoje stripe je in ilustracije je bil večkrat nagrajen, prejel je najpomembnejši stripovski nagradi Harvey in Ignatz ter nagrado ameriške ustanove Society of illustration.