Svet 30.12.2010 5:30

Retrospektiva Joana Miroja v galeriji Tate Modern

London, 30. decembra - Dela katalonskega umetnika Joana Miroja (1893-1983), enega izmed največjih nadrealističnih slikarjev, bodo od 14. aprila do 11. septembra na ogled v galeriji Tate Modern na retrospektivni razstavi z naslovom "The Ladder of Escape" (Lestev za pobeg), ki prinaša 150 slik, skic, skulptur in tiskov iz šestih desetletij njegove izjemne ustvarjalnosti.

Razstava, ki si naslov sposoja od Mirojeve istoimenske slike iz leta 1940 in skulpture iz leta 1971, bo prva velika retrospektiva Miroja v Londonu po skoraj 50 letih, britanski Guardian pa ji napoveduje izjemen uspeh.

Miro je eden izmed najbolj ikoničnih modernih umetnikov, ki je z jezikom simbolov izražal svojo osebno vizijo, občutje svobode in energijo, so zapisali pri Tate Modern. Na razstavi bo prikazanih mnogo njegovih ključnih del, ki namigujejo, da se za očarljivo nedolžnostjo podob skriva njegova globoka skrb za človeštvo ter osebno in nacionalno identiteto.

Izjemna dela iz različnih obdobij slavijo njegove korenine v rodni Kataloniji. Med njimi bo tudi Kmetija (1921-22), zgodnja mojstrovina, ki jo je odkupil Ernest Hemingway pet let kasneje, ter Glava katalonskega kmeta (1925).

Razstava se ukvarja tudi s tesnobno in angažirano platjo Mirojevega dela, v kateri se odražajo njegovi strastni odzivi na eno izmed najbolj viharnih obdobij evropske zgodovine. Delujočega v Barceloni in Parizu, sta Miroja zaznamovali ozračje španske državljanske vojne in prvi meseci II. svetovne vojne v Franciji.

Pod diktaturo generala Franca je Miro ostal simbol mednarodne kulture, njegova velika dela v poznih 60. in začetku 70. let pa so postala označevalec odpora in integritete, še sporočajo iz Tate Modern, ki retrospektivo organizira v sodelovanju z barcelonsko fundacijo Joan Miro.